Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Γρίπη ή κρυολόγημα; Μάθε να τα ξεχωρίζεις

Bookmark and Share

Όταν ξυπνάτε και έχετε φτέρνισμα , βήχα, άλγη , πυρετό, δεν μπορείτε να κινηθείτε,πόνοι στους μύες, πώς ξέρετε αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης ; Είναι σημαντικό
να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ της γρίπης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος . Ένα κρυολόγημα είναι μια πιο ήπια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος απ τη γρίπη. Ενώ τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα για λίγες ημέρες , τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε πολύ άρρωστος γι μερικές ημέρες έως εβδομάδες . Η γρίπη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η πνευμονία και οι νοσηλείες .

Ποιά είναι τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ;

Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως με πονόλαιμο , τα οποία συνήθως κρατούν πάνω από μια ή δύο ημέρες. Ρινικά συμπτώματα , ρινική καταρροή, συμφόρηση, ακολουθούν μαζί με βήχα, την τέταρτη και την πέμπτη ημέρα . Ο πυρετός είναι ασυνήθιστος σε ενήλικες , αλλά μια μικρός πυρετός με δέκατα είναι δυνατόν . Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να έχουν πυρετό με ένα κρυολόγημα . Με τα συμπτώματα κρυολογήματος , η μύτη βρίθει υδαρής ρινικές εκκρίσεις, για τις πρώτες λίγες ημέρες. Αργότερα , αυτές γίνονται πιο χοντρές και πιο σκούρες . Σκουρόχρωμη βλέννα είναι φυσικό να υπάρξει και συνήθως δεν σημαίνει ότι έχει αναπτυχθεί μια βακτηριακή λοίμωξη. Αρκετές εκατοντάδες διαφορετικοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Πόσο καιρό διαρκούν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ;

Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για περίπου μια εβδομάδα . Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών που έχετε τα συμπτώματα κρυολογήματος , αυτά είναι μεταδοτικά . Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε μεταδώσετε το κρυολόγημα και σε άλλους , έτσι ίσως χρειαστεί να μείνετε στο σπίτι και να πάρετε κάποια πολυπόθητη ανάπαυση . Εάν τα συμπτώματα κρυολογήματος δεν φαίνεται να βελτιώνονται, μετά από μία εβδομάδα , μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη , όπου μπορεί να σημαίνει ότι θα χρειαστείτε αντιβιοτικά. Μερικές φορές, τα συμπτώματα του κρυολογήματος μπερδεύονται με την αλλεργική ρινίτιδα ( πυρετός εκ χόρτου) ή μια μόλυνση κόλπων . Εάν τα συμπτώματα κρυολογήματος αρχίζουν γρήγορα και βελτίωνονται μετά από μια εβδομάδα , τότε είναι συνήθως ένα κοινό κρυολόγημα , όχι αλλεργία . Εάν όμως, τα συμπτώματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται μετά από μια εβδομάδα , επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να δείτε εάν έχετε αναπτύξει μια αλλεργία ή ιγμορίτιδα .

Ποιά είναι τα κοινά συμπτώματα της γρίπης ;

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πονόλαιμο , πυρετό, πονοκέφαλο , μυϊκούς πόνους, κυκλοφορική συμφόρηση και βήχα. Η γρίπη των χοίρων, ιδίως συνδέεται επίσης με έμετο και διάρροια . Τα περισσότερα συμπτώματα γρίπης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα δύο έως πέντε ημερών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να διαρκούν για μια εβδομάδα ή περισσότερο . Μια συχνή επιπλοκή της γρίπης είναι η πνευμονία , ιδιαίτερα στους νέους , ηλικιωμένους ή άτομα με πνευμονική ή καρδιακά προβλήματα . Εάν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή , ενημερώστε το γιατρό σας . Ένα άλλο κοινό σημείο της πνευμονίας είναι ο πυρετός που επανέρχεται μετά από μια ή δύο ημέρες . Ακριβώς όπως οι ιοί του κρυολογήματος , οι ιοί της γρίπης εισέρχονται στο σώμα σας μέσω των βλεννογόνων της μύτης , τα μάτια ή το στόμα . Κάθε φορά που αγγίζετε το χέρι σας σε μία από αυτές τις περιοχές , θα μπορούσαν να μολύνουν τον εαυτό σας με έναν ιό , γεγονός που καθιστά πολύ σημαντικό να κρατήσετε τα χέρια σας χωρίς μικρόβια , με το συχνό πλύσιμο, για την πρόληψη τόσο της γρίπης και τα συμπτώματα του κρυολογήματος .

Είναι γρίπη ή κρυολόγημα;

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε από τα συμπτώματα αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα; Πάρτε τη θερμοκρασία σας, λένε πολλοί εμπειρογνώμονες. Τα συμπτώματα της γρίπης μιμούνται συχνά τα συμπτώματα κρυολογήματος , με ρινική συμφόρηση , βήχα , πόνους και αδιαθεσία. Αλλά ένα κοινό κρυολόγημα έχει σπάνια πυρετό. Με συμπτώματα γρίπης , θα έχετε πιθανώς αρχικά πυρετό. Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στο σώμα είναι, επίσης, πιο συχνές με τη γρίπη . Αυτός ο πίνακας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης .

Επιπλοκές

Συμφόρηση κόλπων του προσώπου,

Λοίμωξη του μέσου αυτιού

Ιγμορίτιδα , βρογχίτιδα , ωτίτιδα , πνευμονία ( μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή )

Πρόληψη

Πλένετε τα χέρια σας συχνά

Αποφύγετε τη στενή επαφή με κάποιον με ένα κρυολόγημα

Πλένετε τα χέρια σας συχνά

Αποφύγετε τη στενή επαφή με κάποιον που έχει τα συμπτώματα της γρίπης

Συνήθως , η εποχή του χρόνου θα σας δώσει κάποια αίσθηση των συμτωμάτων. Η εποχή της γρίπης διαρκεί από το φθινόπωρο έως την άνοιξη του επόμενου έτους .

Πότε μπορώ να καλέσετε τον γιατρό

Αν έχετε ήδη συμπτώματα , είναι σημαντικό να καλέσετε το γιατρό σας ή/και αν έχετε , επίσης, οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σοβαρά συμπτώματα :

Επίμονο πυρετό : Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας άλλης βακτηριακής λοίμωξης που πρέπει να αντιμετωπίσετε .

Επώδυνη κατάποση : Αν και ένας πονόλαιμος, από κρυολόγημα ή γρίπη, μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσφορία , έντονο πόνο θα μπορούσε να απαιτείται και θεραπεία από γιατρό .

Επίμονος βήχας : Όταν ο βήχας δεν υποχωρεί μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες , θα μπορούσε να είναι βρογχίτιδα , η οποία μπορεί να χρειαστεί ένα αντιβιοτικό . Οπισθορρινική καταρροή ή ιγμορίτιδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επίμονο βήχα . Επιπλέον , το άσθμα είναι μια άλλη αιτία του επίμονου βήχα .

Επίμονη συμφόρηση και πονοκέφαλος: Όταν τα κρυολογήματα και οι αλλεργίες προκαλούν συμφόρηση και απόφραξη των κόλπων μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση κόλπων ( παραρρινοκολπίτιδα ) . Αν έχετε πόνο γύρω από τα μάτια και το πρόσωπο, με παχιά ρινική καταρροή μετά από μια εβδομάδα , μπορεί να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη και ενδεχομένως να χρειαστείτε ένα αντιβιοτικό . Οι περισσότερες μολύνσεις κόλπων, πάντως , δεν χρειάζονται ένα αντιβιοτικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις , μπορεί να χρειαστεί να πάρετε ιατρική βοήθεια αμέσως.

Στους ενήλικες , σημάδια της κρίσης περιλαμβάνουν:

Έντονος πόνος στο στήθος

Σοβαρή κεφαλαλγία

Δύσπνοια

Ζάλη

Σύγχυση

Επίμονος έμετος

Στα παιδιά , οι πρόσθετες ενδείξεις έκτακτης ανάγκης :

Δυσκολία στην αναπνοή ή γρήγορη αναπνοή

Μπλε χρώμα του δέρματος

Δεν πίνει αρκετά υγρά

Λήθαργος και αδυναμία να αλληλεπιδρούν φυσιολογικά

Ακραία ευερεθιστότητα ή δυσφορία

Τα συμπτώματα που είχαν βελτιωθεί , ξαφνικά επιδεινώνονται

Πυρετός με εξάνθημα

Μπορώ να αποτρέψω τα συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος ;

Το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης για την προστασία κρυολογήματος και γρίπης είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών . Το πλύσιμο των χεριών, τρίβοντας τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, βοηθά την απομάκρυνση των μιροβίων από το δέρμα. Εκτός από το πλύσιμο των χεριών για την πρόληψη της γρίπης ή το κρυολόγημα, μπορείτε επίσης κάνετε ένα εμβόλιο, για την πρόληψη της εποχικής γρίπης.


boro.gr
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.