Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις παροχές ανεργίας του ΟΑΕΔ

Bookmark and Share

Αλλαγές έρχονται στις προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος ανεργίας από 1.1.2014. Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου για να πάρει επίδομα ανεργίας κάποιος δεν θα
πρέπει να έχει επιδοτηθεί περισσότερο από 400 μέρες κατά την προηγούμενη τετραετία.

Μέχρι και το 2013 το όριο ήταν 450 ημερήσια επιδόματα. Σε περίπτωση που ένας άνεργος την προηγούμενη περίοδο έχει επιδοτηθεί για παράδειγμα 370 μέρες θα λάβει 30 ημερήσια επιδόματα ανεργίας καθώς τόσα υπολείπονται μέχρι και την συμπλήρωση των 400. Η αλλαγή αυτή που έρχεται απ το 2014 θα στερήσει από πολλούς ανέργους και ιδίως εποχιακά εργαζόμενους να λάβουν επίδομα. Επίσης πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων και τους αναπληρωτές των δημόσιων σχολείων που συνήθως απολύονται το Μάιο – Ιούνιο απ τα σχολεία και προσλαμβάνονται από Σεπτέμβριο. Με τη μείωση του ορίου στις 400 μέρες αρκετοί θα μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας, ενώ οι πιο τυχεροί θα επιδοτηθούν για μικρό διάστημα.

Ακολούθως παρατίθενται όλες οι πληροφορίες γι τις προϋποθέσεις επιδότησης όπως αυτές αναφέρονται από τον ΟΑΕΔ με παραδείγματα για να γίνουν κάποια σημεία πιο κατανοητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του γνωστού σε όλους επιδόματος ανεργίας υπάρχουν και άλλα επιδόματα που τα δικαιούνται πρώην εργαζόμενοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τακτικής ανεργίας ενώ υπάρχει και ένα επίδομα ύψους 73,37 ευρών για τους νέους ηλικίας 20 έως και 29 ετών. Επίσης συνέχιση του επιδόματος ανεργίας δικαιούνται ακόμα και όσοι εργάζονται έως 12 μέρες το μήνα.

Πιο κάτω παρουσιάζονται αναλυτικά μερικά από τα επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ και αφορούν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών.

Επίδομα τακτικής ανεργίας

Μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας και που έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ μπορούν με ορισμένες προϋποθέσεις να εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας.

Προθεσμία υποβολής αίτησης – έναρξη επιδότησης

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο αυτοπροσώπως εντός 60 ημερών από την ημερομηνία απόλυσής του στην αρμόδια υπηρεσία του τόπου κατοικίας του (ή εναλλακτικά της τελευταίας απασχόλησής του). Οι περιπτώσεις, που οι αιτήσεις υποβάλλονται κατά το πρώτο 7ημερο μετά την απόλυση, επιδοτούνται από την 7η ημέρα, ενώ όσες υποβάλλονται σε μεταγενέστερο διάστημα επιδοτούνται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Προϋποθέσεις

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά θα πρέπει να πληροί μια από τις ακόλουθες 2 προϋποθέσεις:

- Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

- Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο.

Αν επιδοτείται για δεύτερη και πλέον φορά:

Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σαιζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.

Δηλαδή αν κάποιος προσλήφθηκε 1/9/2013 για να πάρει επίδομα ανεργίας θα πρέπει μέχρι και το Μάρτιο να εργάζεται. Αν λοιπόν απασχοληθεί για 7 μήνες σε μια επιχείρηση με 25 ένσημα το μήνα τότε τους μήνες από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο θα έχει συμπληρώσει 125 ένσημα (5 μήνες Χ 25). Δεν αρκεί όμως η συμπλήρωση των 25 ενσήμων. Αν απολυθεί 1η Φεβρουαρίου παρά το γεγονός της συμπλήρωσης των αναγκαίων 125 ενσήμων δεν θα λάβει το ταμείο γιατί ο ΟΑΕΔ κατά τον υπολογισμό θα αφαιρέσει τους 2 τελευταίους μήνες (Ιανουάριο, Δεκέμβριο) άρα ο εν λόγω εργαζόμενος θα έχει αντί για 125 ένσημα 75 (αφαιρούνται 2 μήνες Χ 25). Αν όμως απολυθεί τη 1η Απριλίου ακόμα και αν τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο έχει ελάχιστα ένσημα θα του αφαιρεθούν οι δυο αυτοί μήνες οπότε ο εργαζόμενος με πρόσληψη 1/9/2013 και 125 ένσημα μέχρι και τον Ιανουάριο θα λάβει το επίδομα.

Διάρκεια

Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνο ή διετία).

Από 01.01.2013 η διάρκεια επιδότησης έτσι όπως εμφανίζεται στον πίνακα που ακολουθεί, εξαρτάται πλέον και από τον περιορισμό των 450 (για το 2013) και των 400 (από 01.01. 2014 και εφεξής) ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας για την τετραετία πριν την έναρξη της επιδότησης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.