Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Βρήκαν τρόπο να συντηρούν ζωντανό ιστό

Bookmark and Share

Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση της συντήρησης ζωντανού ιστού σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα έκαναν
επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βιλανόβα, στη Φιλαδέλφεια, ανακάλυψαν τον τρόπο με τν οποίο οι κρύσταλλοι του πάγου εισέρχονται στο βιολογικό υλικό κατά τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μέθοδος, με αποτέλεσμα να το καταστρέφουν κ έτσι να είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς θα βοηθήσει τους ειδικούς να ξεπεράσουν τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα και να δημιουργήσουν νέες μεθόδους που θα προλαμβάνουν τν πρόληψη του τραυματισμού του ιστού κατά την κρυοσυντήρηση.

Η κρυοσυντήρηση είναι μέθοδος για τη συντήρηση των οργάνων σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, ώστε να μπλοκάρονται αποτελεσματικά οι χημικές αντιδράσεις και η πρόκληση βλάβης. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν σε καλή κατάσταση και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα για ιατρικούς λόγους.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η χρήση της κρυοσυντήρησης είναι ασφαλής μόνο για μικρότερες ομάδες ιστού και κυττάρων, όπως τα έμβρυα και τα μεμονωμένα κύτταρα, καθώς τα μεγάλα όργανα περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου οι οποίοι προκαλούν σοβαρή βλάβη.


Σύμφωνα με τον δρα Jens Karlsson, με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν μεγάλα μοσχεύματα -όπως οι πνεύμονες- άμεσα, στην περίπτωση που είναι συμβατά, αποφεύγοντας τους κινδύνους που υπάρχουν όταν πρέπει να μεταφερθούν απ νοσοκομείο σε νοσοκομείο με ελικόπτερα και άλλους τρόπους.

«Αν μπορούμε να διατηρήσουμε τον ιστό στην αρχική του κατάσταση, θα έχουμε στη διάθεσή μας όσο χρόνο θέλουμε για να βρούμε το πλέον κατάλληλο μόσχευμα για τον ιστό και να το μεταφέρουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, ακόμη κ όταν οι αποστάσεις που πρέπει να καλυφθούν είναι πολύ μεγάλες» ανέφερε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Biophysical Journal».
Espressonews0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.