Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το φυσικό αέριο δεν θα μας σώσει από την κλιματική αλλαγή

Bookmark and Share

Μία μελλοντική «έκρηξη» στην παραγωγή και χρήση φυσικού αερίου, κάτι που αναμένεται,δεν θα αποβεί αρκετή από μόνη της, χωρίς τις κατάλληλες πολιτικές για το κλίμα,προκειμένου να «φρενάρει» την κλιματική αλλαγή.Μάλιστα, οι ερευνητές δεν
αποκλείουν τελικά, να συμβεί το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή -εξαιτίας του φυσικού αερίου- να υπάρξει αύξηση έως 10% στις εκπομπές «αερίων τουθερμοκηπίου» έως το 2050.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονικήμελέτη, η πιο αναλυτική του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία συσχέτισε τις εκτιμήσεις γιατις εξελίξεις στην οικονομία, στην ενέργεια κ στο κλίμα τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθειαυπολογιστικών μοντέλων προσομοίωσης.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Αυστραλία), μεεπικεφαλής τον Χαεγόν ΜακΓιέον του Εθνικού Εργαστηρίου Pacific Northwest τουαμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", δείχνει ότιενώ το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει τον ρυπογόνο άνθρακα μακροπρόθεσμα, δενμπορεί να επιβραδύνει την αύξηση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σε βάθος χρόνου.

Επειδή το φυσικό αέριο εκπέμπει περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με ταάλλα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας κ.α.), πολλοί ειδικοί είχαν ελπίσει ότι ησυνεχιζόμενη αύξηση στην παραγωγή και ζήτηση του φυσικού αερίου θα συμβάλει αισθητά στησυγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα μελέτη (που συνοψίζει το παρεμφερές αποτέλεσμαπέντε ξεχωριστών μοντέλων πρόβλεψης) συμπεραίνει ότι τέτοιες ελπίδες είναι πλήρωςανεδαφικές.
Μία αιτία γι' αυτό είναι ότι το ολοένα φθηνότερο φυσικό αέριο δεν ανταγωνίζεται μόνο τονάνθρακα, αλλά και άλλες πιο «καθαρές» πηγές ενέργειας, όπως την πυρηνική και τιςανανεώσιμες (αιολική, ηλιακή κ.α.).

Επιπλέον, ακριβώς επειδή το φυσικό αέριο γίνεται -λόγω της χαμηλότερης τιμής του και της δημιουργίας νέων αγωγών διέλευσης- πιο εύκολαπροσβάσιμο, διευκολύνει την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη, με τις αναπόφευκτεςσυνέπειες που έχει αυτό για την περαιτέρω ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Τέλος, το φυσικό αέριο δεν παύει να περιέχει μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου πιοισχυρό και από το διοξείδιο του άνθρακα. Στη διάρκεια της παραγωγής και διανομής τουφυσικού αερίου, ένα μέρος από αυτό το μεθάνιο διαφεύγει απευθείας στην ατμόσφαιρα.

Ενολίγοις, εξαιτίας όλων των παραπάνω, το φυσικό αέριο τείνει διαχρονικά να αντισταθμίσει ταοφέλη του (περισσότερη ανάπτυξη, ενεργειακή ασφάλεια, καθαρότερο περιβάλλον κ.α.).

Χάρη στις νέες τεχνικές (οριζόντια γεώτρηση, υδραυλική ρωγμάτωση κ.α.), η παγκόσμιαπαραγωγή του φυσικού αερίου αναμένεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί έως το2050.

Όμως, «το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το άφθονο φυσικό αέριο από μόνο τουελάχιστα θα επιφέρει κάποια επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής», όπως αναφέρουν οιερευνητές και επισημαίνουν ότι «οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν νααυξάνουν λόγω της απουσίας εκείνων των πολιτικών για το κλίμα που θα προωθήσουνσυστηματικά ενεργειακές πηγές με λιγότερο άνθρακα».


















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.