Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ξηροί καρποί, προστάτες της γονιμότητας

Bookmark and Share

Έχετε αποφασίσει ότι πλέον είναι η κατάλληλη ώρα να αποκτήσετε απογόνους; Κάντε πιο αποδοτικές τις προσπάθειές σας, τρώγοντας
ξηρούς καρπούς, κόκκινο κρέας, ψάρια και θαλασσινά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ray Rodgers και τον αναπληρωτή καθηγητή Hugh Harris, εξέτασαν το ρόλο που παίζει το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο στη γυναικεία γονιμότητα. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι το σελήνιο βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ωοθυλακίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ωαρίων.

Εξαιρετικά καλές πηγές σεληνίου είναι οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα πεκάν, τα κάσιους και τα μακαντέμια. Σημαντικές ποσότητες, όμως, βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και τα θαλασσινά, καθώς και στα δημητριακά, κυρίως τα ολικής άλεσης.

«Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το σελήνιο ενισχύει την ανδρική γονιμότητα, αλλά καμία έρευνα δεν είχε δείξει ότι αυτό το συστατικό θα μπορούσε να παίζει καθοριστικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα των γυναικών», σχολίασε η Melanie Ceko, η οποία πήρε μέρος στην έρευνα στο πλαίσιο του διδακτορικού της.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Metallomics».

Μεγάλη ευεργετική δράση
Το σελήνιο δεν είναι πολύτιμο θρεπτικό συστατικό του οργανισμού, απλώς και μόνο επειδή ενισχύει τη γονιμότητα. Καταρχάς, παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Ως αντιοξειδωτική ουσία δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό ή παράγονται σε αυτόν, κάνοντας τα κύτταρα λιγότερο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Επιπλέον, η αυξημένη συγκέντρωσή του μειώνει την καταστροφική επίδραση του ήλιου στο δέρμα, καθώς έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ φαίνεται πως η επαρκής πρόσληψή του μας βοηθά να ελέγξουμε το στρες. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ποσότητά του στον οργανισμό μπορεί να είναι τοξική.
vita.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.