Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Πλησιάζει το τέλος των παραδοσιακών SMS

Bookmark and Share

Όλο και περισσότεροι χρήστες ανταλλάσσουν άμεσα μηνύματα Πριν από περίπου 20 χρόνια οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν γραπτά
μηνύματα μέσω των πρωτοποριακών κινητών τηλεφώνων της εποχής, φέρνοντας μια επανάσταση
στον τρόπο επικοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την έλευση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων κ των διάφορων εφαρμογών, πλέον οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους πολλές «εναλλακτικές» για τν ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, όπως για παράδειγμα το WhatsApp. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή παρακμή των «παραδοσιακών SMS», με την αναμενόμενη πτώση για φέτος να ανέρχεται στα 21 δισεκατομμύρια, λιγότερα από τα μισά από τα 50 δισεκατομμύρια «άμεσα μηνύματα» (IM) που εκτιμάται ότι θα ανταλλάξουν μεταξύ τους οι χρήστες φορητών συσκευών. 

Το μοτίβο αυτό φυσικά ισχύει για τις περισσότερες «γωνιές» του πλανήτη, όπου ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων την περασμένη χρονιά εκτιμάται ότι σημείωσε πτώση απ 7 δισεκατομμύρια στα... 145 δισεκατομμύρια μηνύματα! Χάρη στις εφαρμογές που διατίθενται μέσω smartphone η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων είναι εκτός από πανεύκολη, μια πολύ συμφέρουσα λύση καθώς οι περισσότερες απ αυτές προσφέρουν δωρεάν την υπηρεσία, γλιτώνοντας αρκετά χρήματα από τους λογαριασμούς των χρηστών. Πέρα από τα οικονομικά οφέλη, προσφέρουν ακόμη μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο επικοινωνίας, καθώς επιτρέπουν εκτός απ την ανταλλαγή γραπτού κειμένου, την αποστολή φωτογραφιών, εικόνων, συμβόλων, ηχητικών μηνυμάτων μέχρι και μικρής διάρκειας βίντεο. 

Η ανταλλαγή SMS εξακολουθεί ωστόσο να προσφέρει το 98% των εσόδων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς οι χρήστες εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν, ειδικά όταν δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο (προαπαιτούμενο για την παροχή της υπηρεσίας από τις αντίστοιχες εφαρμογές). Σύμφωνα με μια έκθεση για το 2014 που επικαλείται η εφημερίδα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση στον αριθμό των γραπτών μηνυμάτων θα κατρακυλήσει στα 140 δισεκατομμύρια, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στα άμεσα μηνύματα θα σημειώσει δραματική αύξηση, φτάνοντας περίπου στα 300 δισεκατομμύρια. 

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη που παρέχουν οι υπηρεσίες αυτές μέσω της τεχνολογίας των smartphone, ένας ακόμη λόγος για τν οποίο όλο κ περισσότεροι άνθρωποι θα στραφούν στα IM -αντί των παλαιών SMS- είναι γιατί οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα σταματήσουν σιγά σιγά να κατασκευάζουν τις παραδοσιακές συσκευές και οι άνθρωποι δε θα έχουν άλλη επιλογή από το να αγοράσουν κάποιο smartphone. Στη Μεγάλη Βρετανία μόνο το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 55 που κατείχε ένα smartphone ήταν 29% το 2012. Για το 2014 το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στο 47%, ενώ φαίνεται ότι τα παραδοσιακά SMS θα συνεχίζουν να «ζουν» μέχρι το 2018.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.