Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αλήθειες και ψέματα για τις σούπερ τροφές!

Bookmark and Share

Ανήκουν στην κατηγορία των «σούπερ τροφών» που υποτίθεται ότι προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες νόσους. Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως,
δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους και -σε κάποιες περιπτώσεις- να δικαιολογούν την τσιμπημένη τιμή τους.



Smoothies
Αναμφίβολα πιο υγιεινά από τα αναψυκτικά, τα smoothies του εμπορίου έχουν συνήθως πολλές θερμίδες, περιέχουν πλήρες γιαούρτι, ζάχαρη, σιρόπια ή ακόμα και σοκολάτα. Τα φυσικά σάκχαρα από τα φρούτα που περιέχουν προσθέτουν εκατοντάδες εξτρά θερμίδες στην καθημερινή σας διατροφή, ενώ η αφαίρεση των φυτικών ινών τους κατά το στύψιμο ισοδυναμεί και με αφαίρεση των θρεπτικών συστατικών τους. Με λίγα λόγια, όχι μόνο δεν λαμβάνει ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά που θα έπαιρνε από την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου, αλλά δεν χορταίνει και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μαργαρίνη
Μελέτη αποτελεσμάτων διαφορετικών ερευνών, η οποία δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Clinical Nutrition» το 2010, στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκαν περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι σε διάστημα είκοσι τριών ετών, αποκάλυψε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα κορεσμένα λίπη με την καρδιαγγειακή νόσο. Αντιθέτως, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα λιπαρά από τα φυσικά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι ωφέλιμα στη πρόληψη των εμφραγμάτων. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στις βιταμίνες Α και D, το ασβέστιο και τον φώσφορο που περιέχουν. Για τον λόγο αυτό, συνιστούν την κατανάλωση κανονικής μαργαρίνης με μέτρο.

Μουρουνέλαιο
Πολύς κόσμος που υποφέρει από οστεοαρθρίτιδα... ορκίζεται στα οφέλη του μουρουνέλαιου. Σύμφωνα με νέες έρευνες ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του, γι' αυτό και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πάσχοντες να εστιάσουν σε αυτό που θα τους κάνει αποδεδειγμένα καλό, δηλαδή την άσκηση. Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική μη φαρμακευτική θεραπεία για τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων.

Μούρα
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μούρων επιβραδύνει έως έναν βαθμό την επιδείνωση της πνευματικής λειτουργίας στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων κάνει γενικότερα καλό. Είναι εντελώς λανθασμένη όμως η πεποίθηση ότι όποιος καταναλώνει μπολ φρούτων αυτής της οικογένειας, όπως είναι τα βατόμουρα και οι φράουλες, είναι απολύτως ασφαλής. Τα εν λόγω φρούτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όμως η χημεία είναι πολύ πιο πολύπλοκη από αυτό, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι επειδή οι έρευνες έδειξαν πως όσοι τρώνε μούρα δεν έχουν άνοια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ένα οδηγεί στο άλλο.

Καρότα
Ο μύθος ότι τα καρότα συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών ξεκίνησε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως η καλή νυχτερινή όραση των πιλότων της οφειλόταν στην άφθονη κατανάλωσή τους. Οπως εξηγούν οι ειδικοί ωστόσο, τα καρότα δεν προστατεύουν την όραση περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, ενώ επισημαίνουν ότι για ακόμη καλύτερα αποτέλεσμα θα πρέπει κανείς να καταναλώνει φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο. Τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που προλαμβάνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας των ματιών.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.