Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Η Γη αντιμέτωπη με νέα εποχή παγετώνων

Bookmark and Share

Αντιμέτωπη με το μεγάλο ψύχος αναμένεται να έρθει σύντομα η Γη, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2018 ο Ηλιος
ήταν «ανενεργός».Οπως αναφέρουν επιστήμονες
στην ιστοσελίδα Space Weather, συνολικά 133 μέρες μέσα στο έτος παρατηρήθηκε απουσία ηλιακών κηλίδων στην επιφάνειά του. Με μόλις 240 ημέρες να απομένουν ως το τέλος του χρόνου, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπαίνουμε σε περίοδο μίνιμουμ ηλιακής δραστηριότητας.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι προσωρινά φαινόμενα που εμφανίζονται στη φωτόσφαιρα του Ηλιου σαν μαύρες κουκκίδες. Είναι περιοχές μειωμένης θερμοκρασίας επιφάνειας, που προκαλούνται από μεταβολές των μαγνητικών πεδίων. Η παρατεταμένη απουσία τους σηματοδοτεί την είσοδο στις λεγόμενες περιόδους μίνιμουμ ηλιακής δραστηριότητας, με βασικό χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας.

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους περίοδοι εμφανίζονται κάθε 11 χρόνια, οι ειδικοί υπολόγιζαν ότι η επόμενη θα ήταν το 2020. Το γεγονός ωστόσο ότι μοιάζει να οδεύουμε ταχύτερα σε αυτή χαρακτηρίζεται δυσοίωνο, αφού την τελευταία φορά που είχε καταγραφεί παρατεταμένη περίοδος μίνιμουμ ηλιακής δραστηριότητας η Γη είχε οδηγηθεί σε μια «μίνι εποχή παγετώνων».

Η εποχή Maunder Minimum, όπως έχει γίνει γνωστή, είχε αρχίσει το 1645 και είχε διαρκέσει σχεδόν επτά δεκαετίες, έως το 1715, περίοδος κατά την οποία οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζονταν εξαιρετικά σπάνια στη φωτόσφαιρα. Κατά τη διάρκειά της σημειώθηκε παγκόσμια πτώση της θερμοκρασίας κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ελλείψεις σε τρόφιμα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.