Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Οι 10 βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνει κάθε άντρας

Bookmark and Share

Είναι γεγονός πως οι άντρες δεν προσέχουν η διατροφή τους όσο θα έπρεπε, γι’ αυτό και κατά μέσο όρο χρειάζονται
350% περισσότερα λαχανικά και 150% περισσότερο φρούτα, από τη μέση ποσότητα που καταναλώνουν. Ένας άντρας που προσέχει
τη διατροφή του, καταλήγει συχνά παρεξηγημένος, αλλά πάντα υγιέστερος από τους ομόφυλούς του που επιμένουν να τρώνε κακής ποιότητας τροφές θεωρώντας εαυτούς άτρωτους.

Πιο συγκεκριμένα και περισσότερο επεξηγηματικά αξίζει να σημειώσουμε πως οι βιταμίνες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: εκείνες που διαλύονται με το λίπος κ εκείνες που διαλύονται με το νερό. Η δε απορρόφηση των βιταμινών γίνεται μόλις φτάσουν στο μικρό έντερο, ενώ μόλις γίνει αυτό περνάνε κατευθείαν στο αίμα και από εκεί σε όλο το σώμα.

Στη μεν περίπτωση των υδατοδιαλυτών βιταμινών, εξαιτίας της φύσης τους αποκλείονται από τον οργανισμό καθημερινά μέσω της ούρησης. Ενώ οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, διαλύονται με τη βοήθεια της λιπαρής χολής σε συκώτι κ μικρό έντερο, διασπώνται και αποθηκεύονται  στα εντερικά τοιχώματα μέχρι να τις χρησιμοποιήσει ο οργανισμός σε περίπτωση ανάγκης.

Το γυναικείο από το αντρικό σώμα, έχουν αρκετές διαφορές, κάτι που  μεταφράζεται και σε διαφορετικές ανάγκες, ενώ παρακάτω ακολουθούν οι 10 βιταμίνες που καλό θα ήταν να περιλαμβάνονται στη δίαιτα κάθε άντρα.
Βιταμίνη D

Η βιταμίνη, που δημιουργείται στο σώμα μας με την έκθεσή μας στις ακτίνες του ήλιου, είναι κύρια υπεύθυνη για την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα. Η έλλειψη στη βιταμίνη D, από την οποία πάσχει το 61% του πληθυσμού, οδηγεί σε προβλήματα υγείας όπως είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, τα προβλήματα στην καρδιά και η μυική αδυναμία.

Η βιταμίνη D λαμβάνεται, όπως είπαμε, κυρίως απευθείας από την ηλιακή ακτινοβολία και δευτερευόντως από τα λιπαρά ψάρια και τα ασπράδια των αυγών.

Ευτυχώς η βιταμίνη D, μπορεί εύκολα να αναπληρωθεί στον οργανισμό με συμπληρώματα, αλλά θα πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε πλεόνασμα ασβεστίου στο αίμα, που καταλήγει σε άλλα προβλήματα όπως είναι οι πέτρες στα νεφρά, ο εμετός και η μυική αδυναμία.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ, συνεργάζεται στενά με συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην αναδόμηση των οστών, γι’ αυτό και συνδέεται με την προστασία ενάντια σε κατάγματα, αλλά και ορισμένα είδη καρκίνου. Ακόμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των αγγείων, καθώς εμποδίζει τη συσσώρευση του ασβεστίου στα τοιχώματά τους. Βιταμίνη Κ, λαμβάνουμε από τροφές όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και η σόγια.
Βιταμίνη C

Η δημοφιλέστερη βιταμίνη όλων στη λίστα είναι η βιταμίνη C, της οποία η χρήση δεν περιορίζεται στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος, όπως οι περισσότεροι νομίζουν. Η βιταμίνη C, εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει τν υγεία των οστών, του δέρματος, των μυών, των ούλων, των συνδέσμων και των κυτταρικών μεμβράνων.

Η βιταμίνη C, είναι σημαντική για τους άντρες που γυμνάζονται συχνά ή έχουν προβλήματα με τη σκελετική τους δύναμη ή τν υγεία των ούλων τους. Τέλος, το θετικό με την εν λόγω βιταμίνη, είναι ότι βρίσκεται εύκολα στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ υπερβολική δόση αυτής είναι πολύ σπάνιο να συμβεί, αφού ο οργανισμός αποβάλλει την ποσότητα που δεν θα χρησιμοποιήσει.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για την σωστή λειτουργία των νεύρων, ενώ η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τη συναντάμε σε ολα τα κρέατα, ειδικότερα στον σολομό και τον τόνο, όπως επίσης και στα αυγά και το τυρί. Δεν περιέχεται σε πολλά λαχανικά, γι’ αυτό και οι χορτοφάγοι είναι το πιθανότερο να εμφανίσουν έλλειψη σε αυτή. Η έλλειψή της οδηγεί, εκτός των άλλων, σε κόπωση και λαχάνιασμα, γι’ αυτό είναι σημαντικό, όσοι ασκούνται να φροντίζουν να την περιλαμβάνουν στη δίαιτά τους.

Βιταμίνη Β3

Η βιταμίνη Β3, που περιέχεται στο σιτάρι ολικής άλεσης, τα αμύγδαλα και τους σπόρους, ρίχνει τη χοληστερίνη και ενιχύει την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των ματιών και του ήπατος. Αν δεν τρώτε προιόντα ολικής άλεσης ή αμύγδαλα είναι πιθανό να έχετε έλλειψη της βιταμίνης και καλό θα ήταν να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα. Προσέξτε ωστόσο να μην το παρακάνετε, αφού υπερβολική δόση καταλήγει σε ερεθισμένο δέρμα, μέχρι  και προβλήματα στο συκώτι.

Βιταμίνη Α

Η υγεία των ματιών σας συνδέεται άμεσα με τις ποσότητες βιταμίνης Α, στον οργανισμό σας. Μπορείτε να βρείτε γενναίες δόσεις της βιταμίνης στο συκώτι, τα αυγά και το αγελαδινό γάλα, ενώ φρούτα και λαχανικά με τη βιταμίνη είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι και το λάχανο. Στην περίπτωση της βιταμίνης Α, η λήψη της μέσω συμπληρωμάτων είναι θεμιτή καθώς η περίπτωση υπερβολικής δόσης είναι μάλλον σπάνια.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, προστατεύει την υγεία της καρδιάς και χρησιμοποιείται δερματολογικά για τον περιορισμό των ρυτίδων του δέρματος, αλλά και θεραπευτικά σε περιπτώσεις ηλιακών εγκαυμάτων.

Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης,  οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Η λήψη της μέσω συμπληρωμάτων είναι μια λύση, αλλά όχι η επιθυμητή, καθώς θα πρέπει να συμβουλεύστε το γιατρό σας για μια τέτοια κίνηση, καθώς ένα πλεόνασμα της βιταμίνης είναι μια ισχυρή πιθανότητα, αφού είναι λιποδιαλυτή και αποθηκεύεται στο σώμα.

Ριβοφλαβίνη

Η ριβοφλαβίνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή παραγωγή στο σώμα, καθώς αυξάνει το μεταβολισμό και είναι απαραίτητη για μια σειρά κυτταρικών λειτουργιών. Περιέχεται στα αμύγδαλα και τις πρωτεϊνούχες τροφές, το γάλα, τα φυλλώδη λαχανικά και το συκώτι. Η ριβοφλαβίνη ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό είναι σημαντική για τα αγόρια που είναι στην ανάπτυξη  και όσους στοχεύουν στο χτίσιμο της μυικής τους μάζας. Οι περιπτώσεις υπερβολικής ποσότητας στον οργανισμό είναι σπάνιες, καθώς όσο εύκολα απορροφάται, το ίδιο εύκολα αποβάλλεται.

Βιταμίνη Β9

Το φολικό οξύ (ή αλλιώς βιταμίνη Β9), είναι σημαντικό για τους άντρες καθώς ενισχύει σημαντικά την παραγωγή και υγεία του σπέρματος, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους και να προτιμάται η λήψη του μέσω τροφών και όχι συμπληρωμάτων, καθώς τυχόν πλεόνασμά του, αυξάνει πιθανά το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα σπαράγγια.

Βιταμίνη Β6

Ο συνδυαστική δράση της βιταμίνης Β6 μαζί με την Β12 και το φολικό οξύ, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης εμφράγματος, οστεοπόρωσης, κατάθλιψης και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, το καρδιαγγειακό σύστημα και τα οστά.

Η βιταμίνη Β6, ακόμα, βελτιώνει τη διάθεση και ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο έντερο.  Περιέχεται σε πρωτεϊνούχες τροφές όπως το μοσχάρι και το κοτόπουλο, όπως επίσης και στις μπανάνες και τις πατάτες. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι συνηθισμένη αλλά και εδώ πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των νεύρων. Γι’ αυτό το λόγο συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για τις ανάγκες σας. 





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.