Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη νικοτίνη

Bookmark and Share

Όλοι μας γνωρίζουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα. Όμως, ποιος είναι τελικά ο ρόλος της νικοτίνης σε αυτούς τους
κινδύνους, αλλά και στον εθισμό του καπνίσματος;

Καταρρίψτε τους μύθους σχετικά με τη νικοτίνη και ανακαλύψτε την αλήθεια.





Mύθος: Η νικοτίνη είναι μία καρκινογόνος ουσία;

Πραγματικότητα: Η νικοτίνη δεν ανήκει στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού. Υπάρχουν περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, 250 από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Συγκεκριμένα, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι νιτροζαμίνες είναι πιθανοί παράγοντες πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα και άλλων τύπων καρκίνου.

Mύθος: Η νικοτίνη προκαλεί ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα;

Πραγματικότητα: Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, καρδιακές παθήσεις και άλλες διαταραχές. Για τις περισσότερες επιβλαβείς επιπτώσεις ευθύνεται ένας μεγάλος αριθμός από τοξίνες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, και όχι η νικοτίνη. Με άλλα λόγια, τα προϊόντα καύσης του τσιγάρου (ο καπνός), και όχι η εθιστική ουσία (η νικοτίνη), ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Mύθος: Η νικοτίνη ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα;

Πραγματικότητα: Το κύριο πρόβλημα υγείας που προκαλεί η νικοτίνη είναι ο εθισμός, ο οποίος συντηρεί τη χρήση των προϊόντων καπνού. Οι περισσότεροι καπνιστές συνεχίζουν να εκθέτουν τον εαυτό τους στις τοξικές ουσίες του τσιγάρου επειδή είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη.
Για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το κάπνισμα ευθύνονται οι υπόλοιπες χημικές ουσίες του τσιγάρου, και όχι η νικοτίνη.

Mύθος: H νικοτίνη προκαλεί κίτρινους λεκέδες στα δάχτυλα και στα δόντια;

Πραγματικότητα: Οι άσχημοι κίτρινοι-καφέ λεκέδες στα δάχτυλα και στα δόντια δημιουργούνται από την πίσσα των τσιγάρων και όχι από τη νικοτίνη.

Mύθος: Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης είναι περισσότερο επιβλαβή από το κάπνισμα λόγω της εθιστικής φύσης της νικοτίνης;

Πραγματικότητα: Η νικοτίνη είναι μια ουσία που προκαλεί εθισμό. Όταν εισπνέεται μέσω του καπνού, μεταφέρεται στους πνεύμονες και απορροφάται γρήγορα από την κυκλοφορία του αίματος φτάνοντας στον εγκέφαλο μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα περίπου. Τότε, οι καπνιστές βιώνουν ένα «χτύπημα» νικοτίνης που προκαλεί την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει το αίσθημα της ευχαρίστησης. Σύντομα ο εγκέφαλος συνηθίζει να περιμένει τακτικές δόσεις νικοτίνης και υποφέρει από συμπτώματα στέρησης όταν η παροχή αυτή διακόπτεται. Η εθιστική φύση της νικοτίνης οφείλεται κυρίως στην ταχεία μεταφορά της στον εγκέφαλο κατά το κάπνισμα τσιγάρων. Σε σύγκριση με το κάπνισμα, τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης παρέχουν μικρότερες ποσότητες νικοτίνης, πιο αργά, για μικρότερη χρονική διάρκεια και με ελεγχόμενο τρόπο. Επίσης, οι παρεχόμενες ποσότητες μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Mύθος: Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης δεν είναι πιο ασφαλή από το κάπνισμα

Πραγματικότητα: Τα οφέλη από τη χρήση των βοηθημάτων υποκατάστασης νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του καπνίσματος. Η νικοτίνη στα βοηθήματα υποκατάστασης παρασκευάζεται με ελεγχόμενες φαρμακευτικές μεθόδους, σε αντίθεση με τη νικοτίνη των τσιγάρων, που δεν υπόκειται σε ελέγχους. Επιπλέον, τα τσιγάρα περιέχουν πάνω από 4000 άλλες χημικές ουσίες πέρα από τη νικοτίνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πλειοψηφία των προβλημάτων υγείας που προκαλεί το κάπνισμα.

Mύθος: Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης αντικαθιστούν έναν εθισμό με έναν άλλον;

Πραγματικότητα: Ο κίνδυνος εξάρτησης από τη νικοτίνη που περιέχεται σε φαρμακευτικά σκευάσματα έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χαμηλός σε σχέση με τον κίνδυνο εξάρτησης από τη νικοτίνη στα προϊόντα καπνού. Τα βοηθήματα υποκατάστασης νικοτίνης έχουν μικρότερες πιθανότητες κατάχρησης σε σύγκριση με τα προϊόντα καπνού. Η πιθανότητα της κατάχρησης (πχ. η χρήση των βοηθημάτων για λόγους διαφορετικούς από τη διακοπή του καπνίσματος) και της εξάρτησης είναι πολύ χαμηλή, καθώς τα βοηθήματα παρέχουν μικρότερες ποσότητες νικοτίνης από τα τσιγάρα, περισσότερο σταδιακά και για μικρότερη χρονική διάρκεια.

Mύθος: Η νικοτίνη είναι μια τεχνητή ουσία;

Πραγματικότητα: Η νικοτίνη είναι μια ουσία που βρίσκεται στη φύση προερχόμενη από το φυτό του καπνού (Nicotiana). Η νικοτίνη προέρχεται κυρίως από το φυτό Nicotiana tobacum, αλλά υπάρχουν και άλλα 66 είδη φυτών που περιέχουν την ουσία αυτή. Η νικοτίνη ανήκει σε μια ομάδα χημικών ενώσεων που ονομάζονται αλκαλοειδή.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.