Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Οι σταφίδες προστατεύουν τα κύτταρά μας από τη γήρανση

Bookmark and Share

Οι σταφίδες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και διακρίνονται για τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που οι σταφίδες χρησιμοποιούνται ευρέως
στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική για να προσθέσουν ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Παρόλα αυτά διακρίνονται και για τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διατροφική άποψη παρουσιάζουν εξαιτίας της σημαντικής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά και κυρίως σε φαινόλες. Οι φαινόλες, οι οποίες απαντώνται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει φανεί να αποτελούν ασπίδα προστασίας των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επάγουν αντιδράσεις οξείδωσης των συστατικών των κυτταρικών μεμβρανών και κατά συνέπεια να πυροδοτήσουν καρκινικά μονοπάτια αλλά ακόμα και μονοπάτια γήρανσης.

Η αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφίμων είναι ευθέως ανάλογη με την περιεκτικότητά τους σε φαινόλες, με τις σταφίδες να κατατάσσονται αναφορικά με το φαινολικό περιεχόμενό τους στην ίδια θέση με τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Οι φλαβονόλες, οι οποίες αποτελούν την κύρια κατηγορία από τις περιεχόμενες στις σταφίδες φαινόλες, δεν φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από τη διαδικασία ξήρανσης.

Οι σταφίδες αποτελούν ένα εύκολο αλλά και αγαπημένο snack μικρών και μεγάλων, που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής μας. Η προσθήκη των σταφίδων στα δημητριακά πρωινού και στο γιαούρτι αποτελούν έξυπνες επιλογές, με τις οποίες βελτιώνουμε τόσο τη γεύση όσο και τη διατροφική αξία των γευμάτων μας.









0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.