Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Από τι μας προστατεύουν δύο ασπιρίνες την εβδομάδα;

Bookmark and Share

Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ όσες γυναίκες λαμβάνουν σε τακτική βάση ασπιρίνη μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν
μελάνωμα στο δέρμα.
Οι μελετητές με επικεφαλής την Δρ. Τάνγκ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 60.000 γυναίκες από 50-79 ετών, οι οποίες ανέφεραν τον χρόνο έκθεσης τους στον ήλιο, κατά πόσο έβαζαν αντηλιακό, αν λάμβαναν φάρμακα και αν είχαν διαγνωστεί με κάποια δερματική πάθηση.

Από τις γυναίκες που ερευνήθηκαν το 1% διαγνώστηκε με μελάνωμα, ενώ όσες είχαν δηλώσει ότι λάμβαναν τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ασπιρίνη παρατηρήθηκε ότι είχαν κατά 21% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με αυτές που δεν λάμβαναν αντιφλεγμονώδη.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και η ασπιρίνη μπορούν να αναστείλουν την έκκριση πρωτεϊνών που έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Οι επιστήμονες ωστόσο διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης σε τακτική βάση για διάστημα 5 ετών σχετίζεται με κατά 30% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να μειώνει την έκκριση της πρωτεΐνης που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων, αλλά δεν έχει συνδεθεί με την μείωση κινδύνου εμφάνιση μελανώματος. Οι ερευνητές δν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη γιατί αυτό συμβαίνει μόνο με τη λήψη ασπιρίνης.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ.Τσανγκ επισήμανε ότι ίσως δεν είναι ασφαλές κάποιο βέβαιο συμπέρασμα για τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη καθώς στη μελέτη ήταν μικρός ο αριθμός των γυναικών που τα λάμβαναν.

Η Δρ.Τσάνγκ τόνισε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας δεν είναι προς το παρόν αδιάσειστα και ξεκάθαρα, ενώ παροτρύνει τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα να μιλήσουν στο γιατρό τους πριν πάρουν ασπιρίνη καθώς είναι φάρμακο.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι εμφανίσεις μελανώματος παρουσιάζουν αύξηση με την Αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία να κάνει λόγο για 77.000 νέα κρούσματα μέσα στο 2013 εκ των οποίων 9.000 άτομα περίπου θα χάσουν τη ζωή τους από αυτή τη μορφή καρκίνου.












0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.