Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο οργανισμός;

Bookmark and Share

Ο χρόνος είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, ολοένα και περισσότεροι παραπονιούνται ότι «δεν τους φτάνει η μέρα» και ότι δεν προλαβαίνουν «ούτε
να κοιμηθούν».Όλοι γνωρίζουμε, ότι για να
λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας πρέπει να κοιμόμαστε κατά μέσο όρο γύρω στις 8 ώρες την ημέρα.

Σύμφωνα με ερευνητές απ τις ΗΠΑ, όμως, οι ιδανικές ώρες που πρέπει να κοιμάται κανείς είναι επτά. Ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω!

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Shawn Youngstedt από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος μελετά πώς επηρεάζει ο ύπνος διαρκείας τν ανθρώπινο οργανισμό, όταν ένας άνθρωπος κοιμάται πολύ αυτό μπορεί να αποβεί κακό για τν υγεία του.

«Στις επτά ώρες ύπνου παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και νοσηρότητας. Οι οκτώ ώρες ύπνου –ή και παραπάνω- έχουν επανειλημμένα αποδειχθεί επικίνδυνες για την υγεία» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε σε 9.000 ανθρώπους ηλικίας 50-64 ετών, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ -ή περισσότερες από οκτώ- εμφάνισαν χαμηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ικανότητα λήψης αποφάσεων και τη μνήμη τους.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής νευροεπιστημών Jim Horne από το πανεπιστήμιο Loughborough: «Οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε περισσότερο απ’ όσο έχουμε πραγματικά ανάγκη. Απλά έχουμε πείσει τους εαυτούς μας ότι έχουμε έλλειψη ύπνου».

Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ύπνο, σε σχέση με τους άντρες, «επειδή ο εγκέφαλός τους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει από τον πλούτο του multi-tasking με το οποίο ασχολούνται καθημερινά».

Όπως αναφέρουν, τέλος, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνα, οι γυναίκες που στερούνται τον ύπνο, υποφέρουν συχνά από κατάθλιψη και αισθήματα θυμού.













0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.