Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Τα 6 άγνωστα οφέλη της ηλιοθεραπείας

Bookmark and Share

Κάντε τον ήλιο φίλο σας και ευεργετηθείτε από τα λιγότερα γνωστά οφέλη που έχει για την υγεία σας, λαμβάνοντας βέβαια όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.


Η έκθεση στον ήλιο, αν δεν λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι απ την άλλη πλευρά, η έκθεση μας στο ηλιακό φως, όταν γίνεται με μέτρο και προσοχή, μπορεί να επιφέρει ιδιαίτερα ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Το φως του ήλιου …

1. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Ο ανθρώπινος οργανισμός μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία, μπορεί να χρησιμοποιήσει το φως του ήλιου για να συνθέσει βιταμίνη D. Η σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και καρκίνου διαπιστώθηκε για πρώτη φορά από τους Δρ. Frank και Cedric Garland από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη στη Νέα Υόρκη από ό, τι στο Νέο Μεξικό, και υπέθεσαν ότι σε αυτό συνέβαλε η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, που είχε ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σύμφωνα με έρευνες η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, αυξάνει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου, ειδικά του μαστού και του παχέος εντέρου.

2. Είναι ευεργετικό για όσους έχουν Alzheimer

Η κλινική έρευνα έχει δείξει ότι η έκθεση στο φως σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Έχει βρεθεί, για παράδειγμα, ότι συμβάλλει στη μείωση της διέγερσης των ασθενών και την αύξηση της ποιότητας του ύπνου τους.

3. Βοηθά στη θεραπεία της ψωρίασης

Η έκθεση στο φως του ήλιου είναι εξαιρετικά επωφελής για τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση. Σε πρόσφατη μελέτη, βρέθηκε ότι το 84% των ασθενών με ψωρίαση που έκαναν για 4 εβδομάδες ηλιοθεραπεία, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

4. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες που αφορούν στη σχέση που έχει η έκθεση στο φως του ήλιου με την ψυχική μας διάθεση. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το φως του ήλιου στην πραγματικότητα αυξάνει τα επίπεδα ενός φυσικού αντικαταθλιπτικού στον εγκέφαλο. Τις ηλιόλουστες μέρες, ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη σεροτονίνη, μια χημική ουσία που συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης μας, σε σχέση με τις ημέρες που έχει συννεφιά.

5. Συμβάλλει στην υγεία των οστών

Σύμφωνα με τους ειδικούς το ηλιακό φως προάγει την υγεία των οστών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D διεγείρει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της οστικής πυκνότητας και των επίπεδων βιταμίνης D3 στο αίμα. Τα υψηλότερα επίπεδα στο αίμα της βιταμίνης D3, σχετίζονται με χαμηλότερο ποσοστό καταγμάτων σχεδόν όλων των τύπων.

6. Το φως του ήλιου μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου

Όταν εκτιθέμεθα στο ηλιακό φως, το σώμα μας παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε. Μην σκέφτεστε βέβαια ότι όταν βγείτε στον ήλιο υπάρχει ο κίνδυνος να σας πάρει ο ύπνος, αφού η έκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνει τη φυσική παραγωγή της μελατονίνης τη νύχτα. Τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής μελατονίνης έχουν συνδεθεί με κακή ποιότητα ύπνου, ιδιαίτερα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.