Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Νερό: 15 οφέλη που παρέχει στην υγεία

Bookmark and Share

Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία και την επιβίωση, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ως προτεραιότητα την επαρκή κατανάλωσή του.
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά σχεδόν
60% από νερό, με το ποσοστό του στον εγκέφαλο να φθάνει στο 85% κ στο αίμα το 90%. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν πίνουν όσο χρειάζονται.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ποσότητα που όλοι πρέπει να καταναλώνουμε. Οι ανάγκες σε υγρά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, η εργασία κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό και να μην βασιζόμαστε στη δίψα μας για να πιούμε λίγο ακόμα. Η δίψα αναπτύσσεται όταν ήδη υπάρχει μικρή αφυδάτωση στο σώμα.

Τα οφέλη

Τα δυνητικά οφέλη από την επαρκή κατανάλωση νερού είναι πολλά και διαφορετικά. Να μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά:

* Ενυδατώνει τις αρθρώσεις. Οι χόνδροι που επιστρώνουν τις αρθρώσεις και δημιουργούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους αποτελούνται κατά 80% από νερό.

Η μακροχρόνια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών στις αρθρώσεις των άκρων και της σπονδυλικής στήλης. Και το επακόλουθο μπορεί να είναι πόνος.

* Δημιουργεί το σάλιο και τη βλέννα. Η επαρκής παραγωγή σάλιου είναι απαραίτητη για την πέψη των τροφίμων και την διατήρηση υγιών των δοντιών.

Αντίστοιχα, η βλέννα επιτελεί πολλές λειτουργείες στην αναπνευστική, στην πεπτική και στην γεννητική οδό. Ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προστασία διαφόρων οργάνων (π.χ. στόμα, στομάχι, έντερο, κόλπος κ.λπ.). Ο οργανισμός παράγει σχεδόν ένα λίτρο βλέννα την ημέρα, γεγονός που προϋποθέτει επαρκή κατανάλωση υγρών.

* Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όπως προαναφέρθηκε, το αίμα αποτελείται κατά 90% από νερό. Ορισμένα κύτταρα του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια) είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα.

* Διεγείρει την υγεία του δέρματος. Το επίπεδο ενυδάτωσης του οργανισμού «καθρεφτίζεται» στο δέρμα. Όταν ο οργανισμός είναι χρονίως αφυδατωμένος, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο ευάλωτο στα δερματικά προβλήματα και στην πρόωρη ρυτίδωση.

Ο εγκέφαλος

* Προστατεύει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός περιβάλλονται από ένα προστατευτικό υγρό που λέγεται εγκεφαλονωτιαίο. Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό, επομένως η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη δομή και τη λειτουργία του.

Το νερό παίζει επίσης ρόλο στην παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μόρια που παράγονται στον εγκέφαλο και ρυθμίζουν την μετάδοση μηνυμάτων ανάμεσα στα κύτταρά του.

Η παρατεταμένη αφυδάτωση τέλος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σκέψης και λογικής.

* Ρυθμίζει τη σωματική θερμοκρασία. Η εφίδρωση και ακολούθως η εξάτμιση του ιδρώτα αποτελεί έναν από τους κύριους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

* Συμμετέχει στην πέψη. Τα έντερα χρειάζονται άφθονο νερό για να λειτουργούν ομαλά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα, αφυδάτωση και ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον στον στομάχο. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για καούρες και γαστρικό έλκος.

Οι νεφροί

* Είναι απαραίτητο για την αποβολή των άχρηστων προϊόντων. Το νερό είναι απαραίτητο για την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού μέσω των ούρων και των κοπράνων.

* Διατηρεί υγιείς τους νεφρούς. Οι νεφροί ρυθμίζουν την ποσότητα υγρών στο σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) και άλλα προβλήματα.

* Συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

* Είναι απαραίτητο και για τους αεραγωγούς. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, οι αεραγωγοί συστέλλονται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η απώλεια νερού μέσω της αναπνοής. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και τις αναπνευστικές αλλεργίες.

* Είναι απαραίτητο για τη θρέψη. Πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι υδατοδιαλυτά. Επομένως πρέπει να διαλυθούν σε νερό για να φθάσουν σε όλο τον οργανισμό.

Ο τρόπος ζωής

* Βελτιώνει τις επιδόσεις στην γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις σε φυσικές δραστηριότητες που διαρκούν επί περισσότερο από 30 λεπτά.

* Διευκολύνει το αδυνάτισμα. Η κατανάλωση δύο ποτηριών νερού πριν από κάθε γεύμα μπορεί να εμποδίσει τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουμε. Και αυτό, διότι προκαλεί ένα αίσθημα κορεσμού της πείνας.

* Αποτρέπει την υπερκατανάλωση αλκοόλ. Η εναλλαγή νερού με πάγο και λεμόνι με οινοπνευματώδη ποτά κατά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, μπορεί να αποτρέψει την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.