Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Οι άνθρωποι με υψηλό IQ βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά

Bookmark and Share

Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης δεν είναι απλώς πιο ευφυείς, αλλά επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τις αισθητήριες πληροφορίες,
σύμφωνα με μία νέα μελέτη.επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλός τους αυτομάτως είναι πιο επιλεκτικός όταν πρέπει να αντιληφθεί κινούμενο αντικείμενα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι του είναι πιο εύκολο να απομονώνει τν μεγαλύτερη κ λιγότερο σχετική κίνηση του περιβάλλοντος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι ιδιαίτερα ευφυείς άνθρωποι έχουν καλύτερη και πιο επιλεκτική οπτική αντίληψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντούγιε Τάντιν, επικεφαλής του ομώνυμου Εργαστηρίου Οπτικής & Νοητικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

«Έτσι, διαπρέπουν όταν πρέπει να εντοπίσουν μικρά, κινούμενα αντικείμενα, αλλά δυσκολεύονται να αντιληφθούν πιο ογκώδεις κινήσεις στον χώρο».

Όπως εξηγούν ο δρ Τάντιν και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Current Biology», ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να κοιτάξουν βίντεο, τα οποία έδειχναν μπάρες στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Οι εθελοντές έπρεπε να πουν εάν οι μπάρες κινούνταν προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.

Οι ερευνητές κατέγραψαν πόση ώρα χρειάζονταν οι εθελοντές γι να αντιληφθούν σωστά την κίνηση κάθε μπάρας, ενώ τους υπέβαλλαν και σε τεστ ευφυΐας.

Έτσι διαπίστωσαν πως όσοι είχαν υψηλό IQ αντιλαμβάνονταν πολύ πιο γρήγορα την σωστή κατεύθυνση κάθε μπάρας – γεγονός το οποίο ήταν αναμενόμενο, κατά τν δρα Τάντιν.

Αυτό που δεν περίμεναν οι ερευνητές, όμως, ήταν η βραδύτητα των εθελοντών με υψηλό IQ όταν κλήθηκαν να εντοπίσουν ογκωδέστερα κινούμενα αντικείμενα, τα οποία διέρχονταν σαν φόντο από τις οθόνες με τις μπάρες.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «κάτι συμβαίνει με τον εγκέφαλό τους, που τους εμποδίζει να δουν γρήγορα τις κινήσεις ογκωδών αντικειμένων», εκτίμησε ο δρ Τάντιν.

Και πρόσθεσε πως πιθανώς δεν πρόκειται για μια υποσυνείδητη στρατηγική, αλλά για μια αυτόματη και ουσιώδη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου τους.

Η ικανότητα να «μπλοκάρει» κάποιος οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή απ’ ό,τι κάνει είναι πολύ χρήσιμη σε μια εποχή κατά τν οποία οι πληροφορίες που προσλαμβάνουμε είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες μπορούμε να αφομοιώσουμε, λένε οι ερευνητές.

Επιπλέον, αυτή η ικανότητα μπορεί να εξηγεί γιατί ο εγκέφαλος μερικών ανθρώπων είναι πιο αποδοτικός απ’ ό,τι των περισσοτέρων άλλων. «Ο αποδοτικός εγκέφαλος πρέπει να είναι επιλεκτικός», υπογράμμισε ο δρ Τάντιν.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.