Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Να γιατί θέλεις να κοιμηθείς μετά το μεσημεριανό γεύμα

Bookmark and Share

Είσαι στη δουλειά και έρχεται η ώρα για το μεσημεριανό γεύμα. Πηγαίνεις στην κουζίνα και απολαμβάνεις το περιεχόμενο του τάπερ ή του delivery box αλλά μετά από λίγα λεπτά, νιώθεις το κεφάλι σου να βαραίνει,
τα χέρια σου να χαλαρώνουν και μια γλυκιά νύστα (ή αλλιώς ντάγκλα) να πλημμυρίζει το είναι σου; Αν ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάω, είσαι φίλη, αν όχι, πέρνα έξω ή και όχι, μείνε να μάθεις γιατί αρκετοί άνθρωποι χαλαρώνουν τόσο πολύ μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Σύμφωνα με τον Dr. Timothy H. Monk αυτό που νιώθουμε λέγεται ''Post- Lunch Dip in Perfomance'' ή αλλιώς σε ελεύθερη μετάφραση ''Με έχει πιάσει μια νύστα τώρα, δεν σε βλέπω''. Όπως εξηγεί ο Dr. Monk αυτό το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα αν δεν έχεις φάει καλό πρωινό, γιατί τότε το μεσημεριανό γεύμα πέφτει στο άδειο στομάχι, το οποίο χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσει την πέψη.

Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και ο κιρκαδικός ρυθμός, το βιολογικό μας ρολόι αλλά και οι χρονότυποι του οργανισμού μας, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στο πώς λειτουργούμε. Ορισμένοι άνθρωποι δηλαδή ενδέχεται να μην νιώθουν νύστα μετά το μεσημεριανό, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, που 14.00 με 16.00 κατεβάζουν ρολά. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή και ειδικό ύπνου David Dinges περίπου το 15- 20% των ανθρώπων νιώθουν έντονη την ανάγκη για μεσημεριανό ύπνο.

Όσο περίεργο κ αντιεπαγγελματικό να φαίνεται το γεγονός ότι θέλεις να κοιμηθείς ενώ είσαι στη δουλειά, τόσο καλό κάνει στην απόδοσή σου. Βέβαια δεν είναι εύκολο να κοιμηθείς πάνω στο πληκτρολόγιο, ωστόσο μπορείς να δοκιμάσεις μερικά κόλπα για να ξυπνήσεις, όπως να ανέβεις τις σκάλες ή να περπατήσεις λίγο για να αυξήσεις την πίεση στο αίμα και να πιεις πράσινο τσάι.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.