Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με τα αναλγητικά

Bookmark and Share

Έως και 30% μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου αν το λαμβάνουμε με λάθος τρόπο.Τα απαραίτητα αναλγητικά, σύμφωνα με
τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την αντιμετώπιση του καθημερινού, αλλά και του οξέος πόνου είναι τρία: η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη. Όλα είναι ασφαλή φάρμακα, ενώ η ανοχή τους εξαρτάται από τη δόση και τη διάρκεια χορήγησης. Η δε αποτελεσματικότητα επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο λήψης.

Έξι διπλές τυφλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, σε ένα σύνολο 1.643 ασθενών που δεν είχαν λάβει τροφή, έδειξαν ότι το φαγητό καθυστερεί την απορρόφηση των αναλγητικών και μειώνει τη μέγιστη συγκέντρωση του φαρμάκου στο αίμα.

Το συχνό αυτό λάθος που κάνουμε με τα αναλγητικά, αποδείχθηκε ότι μειώνει την αποτελεσματικότητά τους κατά 20-30%, σύμφωνα με το Στάθη Σκληρό, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης ΠΦΥ. «Όσον αφορά δε την πεποίθηση ότι η λήψη των αναλγητικών με φαγητό παρέχει γαστροπροστασία, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να την τεκμηριώνει» τονίζει

Οι προαναφερόμενες δοκιμές συνέκριναν τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών ανάμεσα στην ιβουπροφαίνη ή στη σελεκοξίμπη και στο εικονικό φάρμακο. Στο μεταξύ, μια άλλη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 8.633 ασθενείς, συνέκρινε ευθέως την ασπιρίνη, με την ιβουπροφαίνη και την παρακεταμόλη στις εγκεκριμένες δοσολογίες τους γι χορήγηση χωρίς ιατρική συνταγή. Τα αποτελέσματά της κατέδειξαν ότι η ιβουπροφαίνη έχει ισοδύναμο προφίλ ανοχής με την παρακεταμόλη και ανώτερο από την ασπιρίνη στο γαστρεντερικό σύστημα.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Σκληρός, η αποτελεσματικότητα των αναλγητικών διαφέρει τόσο μεταξύ δραστικών, όσο και μεταξύ διαφορετικών μορφών του ίδιου δραστικού. «Η ιβουπροφαίνη ταχείας δράσης 400mg υπερέχει τόσο απ την παρακεταμόλη (500/1000mg), όσο και από την ασπιρίνη 500mg στην αποτελεσματικότητα» αναφέρει. «Παράλληλα το προφίλ ανοχής της ιβουπροφαίνης είναι παρόμοιο με αυτό της παρακεταμόλης και όπως είναι γνωστό οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δοσοεξαρτώμενες» καταλήγει.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.