Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Οι αλλεργίες του καλοκαιριού

Bookmark and Share


Kάποιοι δεν είναι αλλεργικοί μόνο την άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι. Συνήθως αυτή την εποχή ορισμένες αλλεργικές παθήσεις όπως το αλλεργικό άσθμα και
η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλονται στη ...

γύρη ή η ατοπική δερματίτιδα βρίσκονται σε ύφεση. Ωστόσο, άλλες αλλεργίες κάνουν την εμφάνισή τους την καλοκαιρινή περίοδο. Μερικές μάλιστα μπορεί ακόμα και να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή των πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρχικά υπάρχουν οι φωτοδερματίτιδες. Οφείλονται σε πολλά αίτια, αλλά συχνότερα για την εμφάνισή τους ευθύνονται κάποια φάρμακα ή καλλυντικά, ενώ και ορισμένες συστηματικές παθήσεις (π.χ. ερυθηματώδης λύκος) μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού, ενώ συνήθως για την αντιμετώπισή τους συστήνεται η χρήση τοπικών κορτικοειδών.

Επίσης υπάρχουν οι δερματίτιδες εξ επαφής. Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε κυρίως το καλοκαίρι (αντηλιακά, τοπικά επιθέματα αδυνατίσματος κ.λπ.), ακόμη και τα τατουάζ (μη μόνιμα) που κάποιοι από μας συνηθίζουμε να κάνουμε στις παραλίες, μπορούν κάποιες φορές να προκαλέσουν αλλεργικές δερματίτιδες. Η αποφυγή αυτών των προϊόντων και η χρήση τοπικών κορτικοειδών είναι η σωστή αντιμετώπιση σε αυτή την περίπτωση.

Ακόμη η ηλιακή κνίδωση, εμφανίζεται με εξάνθημα και έντονο κνησμό στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Το εξάνθημα εμφανίζεται σε σύντομο χρόνο (λιγότερο από μία ώρα) και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν έγκαυμα από τον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί πλήρως σε λίγες ώρες. Αν είναι εκτεταμένο ή προκαλεί μεγάλη ενόχληση, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να χορηγηθούν αντιισταμινικά φάρμακα ή ακόμη και κορτιζόνη ανάλογα με την ένταση του προβλήματος.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.