Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Εχθρός της καρδιάς για τους άντρες τα ζαχαρούχα ποτά

Bookmark and Share


Κατά 20% αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες που καταναλώνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχα ποτά σύμφωνα με
μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Circulation. Δεν διαπιστώθηκε το ίδιο στα...
ποτά με τεχνητά γλυκαντικά.

Η μελέτη διεξήχθη σε 42.883 λευκούς άνδρες, ηλικίας 40 με 75 ετών, που εργάζονταν όλοι στον τομέα της υγείας.

Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες. Ο κίνδυνος αυτός δεν αυξήθηκε σε όσους έπιναν ζαχαρούχα ποτά μόνο δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων και πρωτεϊνών στο αίμα που είναι οι βιοδείκτες στις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Πρόκειται κυρίως για την πρωτεΐνη C-reactive (CRP), ένα δείκτη φλεγμονής και για τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης (LDL) και της καλής χοληστερόλης (HDL). Όσοι κατανάλωναν καθημερινά είχαν υψηλά επίπεδα της CRP και της κακής χοληστερόλης (LDL) και υπερβολικά χαμηλή την καλή χοληστερόλη (HDL)

Η μελέτη άρχισε τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2008 και βασίστηκε σε αιματολογικές αναλύσεις και σε ερωτηματολόγια που έθεταν οι ερευνητές κάθε δύο χρόνια στους συμμετέχοντες στην έρευνα.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.