Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Η καρδιά επηρεάζει τον φόβο

Bookmark and Share

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής που έχουν δημιουργήσει από κοινού τα πανεπιστήμια του Μπράιτον και του
Σάσεξ στη Βρετανία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καρδιά επηρεάζει το πώς βιώνουμε τον φόβο.


Οι μελέτες

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε υγιείς εθελοντές κ είδαν ότι είναι πιθανότερο να εμφανιστεί το αίσθημα του φόβου όταν η καρδιά συστέλλεται κ παρέχει αίμα στον οργανισμό. Οταν η καρδιά «ξεκουράζεται» ο φόβος δυσκολεύεται να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες έδειξαν στους εθελοντές τρομακτικές εικόνες ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν την καρδιακή λειτουργία τους.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν έναν δεύτερο γύρο μελετών, οι οποίες αυτή τη φορά επικεντρώνονταν στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα μελέτησαν την αμυγδαλή, την περιοχή του εγκεφάλου που συχνά αποκαλείται ως η «έδρα» των συναισθημάτων, για να διαπιστώσουν το πώς η καρδιακή λειτουργία επηρεάζει την αντίληψη του φόβου στους ανθρώπους.

Ελπίδα για θεραπείες ενάντια στο άγχος

«Δείχνουμε για πρώτη φορά ότι ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τον φόβο διαφέρει ανάλογα με την καρδιακή λειτουργία. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι αν κάποιος δει κάτι τρομακτικό ενώ η καρδιά συστέλλεται ο φόβος είναι μεγαλύτερος από ό,τι όταν η καρδιά ξεκουράζεται. Ανακαλύψαμε έναν σημαντικό μηχανισμό με τον οποίο καρδιά και εγκέφαλος επικοινωνούν μεταξύ τους για να μεταβάλλουν τα συναισθήματα που νιώθουμε και να μειώνουν τον φόβο. Θα προσπαθήσουμε τώρα να εξερευνήσουμε τις πιθανές θεραπευτικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ανακάλυψη σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους» αναφέρει η Σάρα Γκάρφινκελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις σε συνέδριο Νευροεπιστημών το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.