Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Καλύτερη υγεία με τρέξιμο ή με περπάτημα;

Bookmark and Share

Μια σειρά νέων ερευνών ξαναρίχνει λάδι στη φωτιά ενός από τα πιο πολυσυζητημένα επιστημονικά διλήμματα.
Όποια κι αν είναι η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου, το σίγουρο είναι ότι το να τρέχουμε ή το να περπατάμε είναι πολύ καλύτερο απ το να καθόμαστε. Από 'κει και πέρα, αξίζει να εξαντλήσουμε την συζήτηση για το ποια από τις δύο δραστηριότητες ωφελεί περισσότερο την υγεία μας. Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται τακτικά και το περπάτημα ή το τρέξιμο είναι οι πιο απλές ασκήσεις που μπορεί να κάνει κανείς.

Μια σειρά από νέες έρευνες, πάντως, φέρνουν νέα δεδομένα στην συζήτηση κάνοντάς τν πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα από ποτέ. Το κοινό συμπέρασμα όλων είναι το εξής: Έχει να κάνει με το τι θέλεις να πετύχεις. Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση.

Πώς θα χάσετε βάρος

Αν, για παράδειγμα, ο σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος και η απώλεια σωματικού βάρους, το τρέξιμο κερδίζει το περπάτημα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Σε μια έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, οι επιστήμονες παρουσίασαν τα δεδομένα που πήραν μελετώντας 15.237 περιπατητές και 32.215 δρομείς, καθώς και τα συμπεράσματα που έβγαλαν. Η έρευνα διήρκεσε περισσότερα από 6 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων οι ασκούμενοι απαντούσαν διάφορες ερωτήσεις για το βάρος τους, την περιφέρειά τους, τις πιθανές δίαιτες που έκαναν, αλλά και το πόσα χιλιόμετρα και σε τι ρυθμό περπατούν ή τρέχουν.

Σχεδόν όλοι οι δρομείς ήταν πιο λεπτοί από τους απλούς περιπατητές, όταν ξεκίνησε η έρευνα. Και αυτό δεν άλλαξε καθόλου μέχρι που αυτή ολοκληρώθηκε. Οι δρομείς διατήρησαν το βάρος τους πολύ καλύτερα από τους περιπατητές, αρκετοί από τους οποίους πήραν κι άλλο.

Η διαφορά ήταν πιο έντονη στις ηλικίες 55 ετών και άνω. Παρ' ότι σε αυτές τις ηλικίες οι δρομείς συνήθως δεν τρέχουν πολύ και η ενέργεια που αναλώνουν στην άσκηση δεν είναι μεγαλύτερη από αυτήν που αναλώνουν οι συνομήλικοί τους περιπατητές, και πάλι, όσον αφορά στ βάρος τους, κατάφερναν να διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση.

Προσοχή: Το τρέξιμο δεν διατηρεί πιο σωστά το βάρος επειδή απλά καίει πιο πολλές θερμίδες. Στη μελέτη των επιστημόνων, μετρήθηκαν περιπατητές που έκαναν πάρα πολλά χιλιόμετρα και έκαιγαν την ίδια ποσότητα θερμίδων με δρομείς που έκαναν μικρές διαδρομές και πάλι οι δεύτεροι ήταν πιο λεπτοί. Δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές γιατί το τρέξιμο βοηθά περισσότερο από το περπάτημα στο χάσιμο ή την διατήρηση του βάρους, αλλά μια θεωρία που παίζει έντονα έχει να κάνει με την όρεξη. Οι δρομείς τείνουν να έχουν μικρότερη όρεξη από τους περιπατητές γιατί, μετά την άσκηση, εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που απωθεί την πείνα...

Πώς θα προφυλαχθείτε από κινδύνους υγείας

Ωστόσο, σε πολλά άλλα θέματα υγείας, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι το περπάτημα που κερδίζει το τρέξιμο. Η μελέτη που αναφέραμε πιο πάνω έδειξε ότι οι δρομείς και οι περιπατητές γερνούσαν πιο αργά σε σχέση με αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή. Και οι δρομείς, αλλά και οι περιπατητές εξίσου. Εκεί όμως που οι περιπατητές τα πήγαν καλύτερα είναι στην πιθανότητα υψηλής πίεσης, χοληστερίνης, διαβήτη και καρδιακών. Οι δρομείς τα πήγαν αρκετά καλά, αλλά οι περιπατητές περίφημα.

Αυτό, βέβαια, αφορούσε εκείνους τους περιπατητές που χαλούσαν ίση ή και περισσότερη ενέργεια με τους δρομείς. Μη νομίζετε δηλαδή ότι ένα απλό περπάτημα του τετραγώνου σε πολύ αργό ρυθμό αρκεί γι να αποτελέσει την απόλυτη ασπίδα για την υγεία σας.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.