Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Πού κρύβεται ο μεγαλύτερος εχθρός της καρδιάς

Bookmark and Share

Τα χρήματα ίσως να μην μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, αλλά ένα γεμάτο πορτοφόλι είναι
σίγουρα καλό για την υγεία της καρδιάς, επισημαίνει νέα αμερικανική έρευνα
Όταν το εισόδημα ενός ανθρώπου μειώνεται, ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν το εισόδημα κ την καρδιακή υγεία σχεδόν 9.000 ενηλίκων από τέσσερις περιοχές των ΗΠΑ. Το εισόδημα καταγράφηκε δύο φορές, από το 1987 έως το 1989 και από το 1995 έως το 1995, ενώ η καρδιακή υγεία παρακολουθούταν μέχρι και το 2016. Η αναλογία ανδρών-γυναικών στη μελέτη ήταν 43-57%, το 20% αυτών ήταν αφροαμερικανικής φυλής και η μέση ηλικία τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 53 έτη.

Κατά το διάστημα αυτό, ένας στους 10 συμμετέχοντες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατακόρυφα σε ποσοστό άνω του 50% και η απώλεια αυτή να αντιστοιχεί σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες των οποίων το εισόδημα παρέμεινε σταθερό. Αντίθετα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μειώθηκε σημαντικά στο 20% των νοικοκυριών που το εισόδημά τους αυξήθηκε πάνω από 50%.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Stephen Wang από το Κολέγιο Darmouth, αναγνώρισε το γεγονός ότι τα ευρήματα δεν παρέχουν μια σχέση αιτίου-αιτιατού, εξηγώντας ότι δεν έχει γίνει ακόμα σαφές αν το εισόδημα ή η απώλεια της εργασίας οδηγεί σε κακή καρδιακή υγεία ή αν μια προϋπάρχουσα καρδιακή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά προβλήματα.

«Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η απώλεια εισοδήματος θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Πρώτον, μια μη αναμενόμενη πτώση στο εισόδημα μπορεί να προξενήσει αλλαγές στη συμπεριφορά υγείας, όπως το να κάνει κάποιον να καταναλώνει τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες ή αλκοόλ ή να ξεκινήσει ή να αυξήσει το κάπνισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ειδικός, συμπληρώνοντας ότι η απώλεια της ασφάλισης υγείας θα μπορούσε, επίσης, να αυξήσει το στρες και την κατάθλιψη, καταστάσεις που συνδέονται εξίσου με τις καρδιακές παθήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους μισθωτούς υπαλλήλους χωρών με ισχυρότερα δίκτυα κυβερνητικής σταθερότητας παρατηρείται μικρότερη αύξηση του καρδιακού κινδύνου μετά από μια πτώση στο εισόδημα, πράγμα που ενδεχομένως να σημαίνει ότι η τόνωση των δικτύων ασφαλείας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του καρδιακού κινδύνου σε περιόδους οικονομικής αστάθειας.

«Η μεγαλύτερη προσήλωση στις επιδεινούμενες κοινωνικές συνθήκες θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει», σημειώνει ο Δρ. Wang και συνεχίζει: «Η κοινωνία μας πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις επιδράσεις των κοινωνικών παραγόντων στην υγεία».

Η σχέση μεταξύ της πτώσης εισοδήματος και της καρδιακής υγείας είναι σίγουρα ένα θέμα δημόσιας πολιτικής, γι’αυτό και ίσως αυτοί που έχουν το προνόμιο να είναι λιγότερο ευάλωτοι σε τέτοιες περιστάσεις είναι κάπως υπεύθυνοι για εκείνους που δεν το έχουν, καταλήγουν οι ερευνητές.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.