Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Ποιες ασθένειες θεραπεύει το κάλιο;

Bookmark and Share

Μία από τις ουσίες που ενισχύει την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και τον θωρακίζει
απέναντι σε πληθώρα προβλημάτων υγείας είναι το κάλιο. Το βρίσκουμε σε αρκετα φρούτα και λαχανικά  - ξηρούς καρπούς , διαβαστε παρακατω τις ιδιότητές του.





Τι είναι το κάλιο;

Το κάλιο είναι μία ουσία που παίζει καίριο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του σώματός μας. Οι διατροφικές πηγές καλίου περιλαμβάνουν φρούτα (ειδικά τα αποξηραμένα φρούτα), τα δημητριακά, τα φασόλια, το γάλα και τα λαχανικά.

Σε τι μας ωφελεί το κάλιο;

Το κάλιο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των χαμηλών επιπέδων καλίου στο σώμα μας. Συνίσταται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Παράλληλα, χορηγείται για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων ασβεστίου, της νόσου του Meniere, για τη δηλητηρίαση από θάλλιο, της αντίστασης στην ινσουλίνη, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και των βρεφικών κολικών.

Χορηγείται, επίσης, για τους πονοκεφάλους, τις αλλεργίες, για την ακμή, για τον αλκοολισμό, για τη νόσο Alzheimer, για τη σύγχυση, την αρθρίτιδα, τη θολή όραση, για τον καρκίνο, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, για την κολίτιδα, τη δυσκοιλιότητα, τη δερματίτιδα, το φούσκωμα, τον πυρετό, την αρθρίτιδα, την αϋπνία, την ευερεθιστότητα, τη μονοπυρήνωση , την μυϊκή αδυναμία, τη μυϊκή δυστροφία και το άγχος. Το κάλιο χορηγείτα επίσης ενδοφλέβια για τις αρρυθμίες και την καρδιακή προσβολή.

Ποιες είναι οι διατροφικές πηγές του καλίου;


Πολύ καλές διατροφικές πηγές καλίου είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα φυστίκια, τα εσπεριδοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα και οι πατάτες. Πρέπει να γνωρίζετε, ωστόσο, πως κάποιες τεχνικές μαγειρικής -όπως το βράσιμο- καταστρέφουν το κάλιο στις τροφές.

Έχει παρενέργειες η λήψη καλίου;


Το κάλιο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν λαμβάνεται από το στόμα σε συγκεκριμένες (ρωτήστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας) και συνδυάζεται με μία ισορροπημένη διατροφή. Το κάλιο, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, ναυτία, διάρροια, έμετο και εντερικά αέρια.

Προσοχή! Οι υπερβολικές ποσότητες καλίου είναι επικίνδυνες και μπορεί να προκαλέσουν καούρες ή τσούξιμο, γενικευμένη αδυναμία, παράλυση, νωθρότητα, ζάλη, διανοητική σύγχυση, χαμηλή αρτηριακή πίεση και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.