Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Συμβουλές για να ψωνίζετε υγιεινά στο σουπερ μάρκετ

Bookmark and Share

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως για να μην κάνετε σπατάλες στο σούπερ μάρκετ θα πρέπει να έχετε κάνει μια λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας,
ώστε να κατευθύνεστε με βάση τις ανάγκες σας και όχι με την όρεξή σας, όταν βρίσκεστε μέσα στο σούπερ μάρκετ. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να κάνετε και υγιεινές επιλογές όσον αφορά τα προϊόντα που βρίσκονται εκτεθειμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.



Επιλέξτε φρούτα και λαχανικά της εποχής.

Τα οργανικά τρόφιμα μπορεί να σημαίνουν λιγότερα φυτοφάρμακα για την οικογένεια αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι και πιο θρεπτικά. Επιλέξτε να αγοράζετε για τα παιδιά σας λαχανικά και φρούτα που είναι καλλιεργημένα σε ελεγχόμενες εγχώριες συνθήκες και οι παραγωγοί τους έχουν πιστοποιητικά έγκρισης καλλιέργειας. Είτε οργανικά, είτε όχι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να τα πλένετε με άφθονο νερό, πριν τα καταναλώσετε.

Επιλέξτε μερικά προϊόντα ολικής άλεσης

Τα σιτηρά ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινά απο τα κατεργασμένα. Είναι καλύτερες πηγές ινών και σας κρατούν χορτάτους περισσότερο. Τουλάχιστον η μισή ποσότητα σιτηρών της οικογένειας θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης. Αρχίστε δειλά,δειλά να αγοράζετε ζυμαρικά με μείγμα σιτηρών ολικής άλεσης και κατεργασμένα.

Κάντε υγιεινές γλυκές επιλογές

Δεν χρειάζεται να καταργήσετε τα γλυκά από το σπίτι σας. Προτιμήστε να αγοράσετε τα υλικά και να παρασκευάσετε μόνες σας το κέικ και μην το πάρετε έτοιμο από το ράφι. Περιορίστε την ποσότητα των μπισκότων που έχουν πολλές θερμίδες και προσφέρουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Σκεφτείτε εναλλακτικές προτάσεις γλυκισμάτων όπως γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα και μπάρες δημητριακών.

Αντισταθείτε στην υπερκατανάλωση προϊόντων light

Προϊόντα που γράφουν στις ετικέτες «χαμηλά λιπαρά» μπορεί να είναι πειρασμός για να τα επιλέξετε. Αλλά καλύτερα να εστιάζετε στα στοιχεία της διατροφικής τους αξίας. Να αποφεύγετε τρόφιμα με πολύ αλάτι, ζάχαρη, τρανς, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες

Αποφύγετε να αγοράζετε πολλούς χυμούς

Τίποτα δεν αντικαθιστά τη θρεπτική δύναμη ενός φρέσκου ή κατεψυγμένου φρούτου. Ωστόσο, αν η οικογένεια θέλει χυμό επιλέξτε φρουτοχυμούς 100%. Ψάξτε για χυμούς φυσικά χαμηλούς σε σάκχαρα όπως γκρέιπφρουτ ή ρόδι. Στο σπίτι περιορίστε τους χυμούς που δίνετε στο παιδί σας σε ένα ποτήρι την ημέρα, καθώς ακόμα και ένας 100% χυμός μπορεί να συσσωρεύσει θερμίδες.

Ελέγξτε τις απαιτήσεις των παιδιών σας στο σουπερ μαρκετ

Ενώ είστε ακόμα στο σπίτι ζητείστε από τα παιδιά να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των γευμάτων και συνεπώς στα προϊόντα που θα χρειαστείτε να έχετε στη λίστα του σούπερ μάρκετ. Για να αποφύγετε τις παρακλήσεις για καραμέλες, μπισκότα και άλλες παρορμητικές αγορές δώστε στα παιδιά ένα μικρό σνακ πριν πάτε να ψωνίσετε τρόφιμα. Δώστε τη δυνατότητα να διαλέξουν τα παιδιάς σας ανάμεσα σε υγιεινά σνακ. Εάν τα παιδιά σας τα έχετε στο σουπερ μάρκετ και σας βοηθούν στις υγιεινές επιλογές των τροφίμων, τότε είναι πολύ πιθανό να τρώνε υγιεινά και στο σπίτι καθώς τα έχουν διαλέξει τα ίδια.

Τα φρέσκα προϊόντα είναι καλύτερα

Να ξέρετε ότι μπορείτε να κρατήσετε ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία της οικογένειας, καθώς και την τσέπη σας ευτυχισμένη, αγοράζοντας λιγότερο ακριβά κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά. Καταψύχονται όταν η ωρίμανσή τους φτάσει στην κορυφή διατηρώντας τις θρεπτικές ουσίες και είναι το ίδιο ή πιο υγιεινά από τα φρέσκα. Αν αγοράζετε κονσέρβες ξεπλύνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε, για να μειώσετε τη ζάχαρη και το αλάτι.

Επιλέξτε με προσοχή τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά παρέχουν ασβέστιο, πρωτεΐνες και βιταμίνη D, αλλά πολλά περιέχουν επίσης αρκετά λιπαρά, χοληστερόλη και θερμίδες. Για να έχετε τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς τα μειονεκτήματα επιλέξτε γάλα, γιαούρτι και τυρί με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Όταν ψωνίζετε να συγκρίνετε τις ετικέτες των γιαουρτιών και να επιλέγετε μάρκες με λιγότερη ζάχαρη ανά μερίδα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.