Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Επικίνδυνη για την καρδιά η έλλειψη ύπνου

Bookmark and Share

Ο λιγοστός και κακός ύπνος καθώς και το πολύ πρωινό ξύπνημα αυξάνουν τον κίνδυνο για
την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες, επισημαίνουν αμερικανοί ερευνητές.

Η μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας παρατηρήθηκαν περισσότερα από 700 άτομα σε διάστημα πέντε ετών, έδειξε ότι ο ύπνος που δν ξεπερνά τις έξι ώρες κάθε βράδυ και το πρωινό ξύπνημα αυξάνουν τις πιθανότητες να προκληθούν φλεγμονές στην καρδιά στις γυναίκες που έχουν ήδη διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο. Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στους άνδρες.

«Μία φλεγμονή στην καρδιά αποτελεί έναν προγνωστικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας. Πλέον έχουμε αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ ό,τι θεωρούσαμε μέχρι τώρα στην δημιουργία μιας φλεγμονής», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Αρικ Πρέιθερ, κλινικός ψυχολόγος υγείας και επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι ο κακός ύπνος ευθύνεται για μια σειρά από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στ Βαλτιμόρη επεσήμαναν ότι απλές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή είναι αρκετές για να ενισχύσουν την υγεία μας και να μειώσουν κατά 80% τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η τακτική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η αποχή από το κάπνισμα είναι οι τέσσερις βασικότερες συνήθειες, που αποδεικνύονται σωτήριες. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στ περιοδικό Journal of Psychiatric Research.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.