Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Χρήση tablet το βράδυ: Οι επιπτώσεις στον ύπνο

Bookmark and Share

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως smartphones και tablets, πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ώρα που πάει
κάποιος για ύπνο και να επηρεάσει τα επίπεδα εγρήγορσης το επόμενο πρωί.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ παρακολούθησαν εννέα υγιείς ενήλικες οι οποίοι έκαναν απεριόριστη χρήση tablet επί πέντε βράδια και σύγκριναν τις αντιδράσεις του με αυτές όταν διάβαζαν βιβλία.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες έκαναν χρήση tablet καθυστερούσαν τουλάχιστον μισή ώρα να κοιμηθούν. Η αιτία ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της έκκρισης μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Η καταστολή των επιπέδων μελατονίνης είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση στην επιθυμητή ώρα που πάει κάποιος για ύπνο.

Όταν χρησιμοποιούσαν τα tablets, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τους εαυτούς τους ως λιγότερο νυσταγμένους τα βράδια και με λιγότερη εγρήγορση την πρώτη ώρα ξυπνήματος το επόμενο πρωί.

Η Δρ. Jeanne Duffy από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν περισσότερες ενδείξεις ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές που εκλύουν φως έχουν βιολογικές επιδράσεις.

Η χρήση τους το βράδυ μπορεί να αναβάλλει την απόφασή μας να πάμε για ύπνο και να μας κάνει να νυστάζουμε περισσότερο το επόμενο πρωί.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.