Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Πώς να προστατεύσετε τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων

Bookmark and Share

Κατά τη βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων παρουσιάζονται απώλειες ή μεταβολές σε διάφορα
θρεπτικά συστατικά όπως: βιταμίνες: Α, D, E, B2, B12, B5 και βιταμίνη C.

Για να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες θρεπτικών συστατικών και να διατηρήσετε την ποιότητα των τροφών, ακολουθείστε τις παρακάτω διαδικασίες στην προετοιμασία της τροφής στο σπίτι.

-διατηρείτε τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο, για να προλάβετε την ενζυμική καταστροφή των θρεπτικών συστατικών. Για τους ίδιους λόγους διατηρείτε τις κατεψυγμένες τροφές στην κατάψυξή σας μέχρι την ώρα της προετοιμασίας τους για κατανάλωση.

-μετά την κοπή τους, τυλίξτε σφιχτά τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά για να προλάβετε την έκθεσή τους στον αέρα, η οποία μπορεί να επιταχύνει την οξείδωση και τη φθορά τους και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο.

-αγοράζετε γάλα σε χάρτινες ή αδιαφανείς συσκευασίες για να προλάβετε την καταστροφή της ριβοφλαβίνης ή Β2 από το φως.
μαγειρεύετε στον ατμό ή στον φούρνο μικροκυμάτων και με ελάχιστο νερό τα λαχανικά για να αποφύγετε την απώλεια διαλυτών στο νερό βιταμινών και ορισμένων ανόργανων συστατικών.

-αποφύγετε το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και το παρατεταμένο μαγείρεμα των τροφών, ιδιαίτερα σε νερό που μπορεί να αυξήσει τις απώλειες των θρεπτικών συστατικών.

-αποφεύγετε το ψήσιμο στη σχάρα ιδιαίτερα των κρεάτων πάνω από ανοιχτή φωτιά σε καθημερινή βάση. Πιο συγκεκριμένα καλό είναι να μην μαγειρεύετε με αργό ψήσιμο τα κρέατα γιατί κάτι τέτοιο οδηγεί στο σχηματισμό διάφορων καρκινογόνων ουσιών (ετεροκυκλικές αμίνες).




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.