Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη;

Bookmark and Share

Δεν φταίει ο Πινόκιο που οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη μύτη από τις γυναίκες απεφάνθησαν οι επιστήμονες οι οποίοι αποφάσισαν να βρουν την αιτία της διαφοράς αυτής.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα είχαν τη συγκεκριμένη απορία κ έπειτα απ έρευνα, διαπίστωσαν ότι όντως οι άντρες έχουν μεγαλύτερη μύτη κ μάλιστα 10% κατά μέσο όρο και αναλογικά πάντα με τη σωματοδομή.

Η αιτιολογία βέβαια είναι πολύ πιο απλή απ τν υπόθεση του....Πινόκιο. Η έρευνα, σύμφωνα με το National Geographic, έδειξε ότι η μεγαλύτερη μύτη εξυπηρετεί την τροφοδότηση της μυϊκής μάζας, που στους άντρες είναι σαφώς πιο μεγάλη απ ό,τι στις γυναίκες.

Με απλά λόγια, η μεγαλύτερη μύτη επιτρέπει στους άνδρες να εισπνέουν περισσότερο οξυγόνο. Η μύτη λειτουργεί ως επέκταση των πνευμόνων και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου για τη θρέψη των μυών.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη έρευνα, που διεξήχθη σε 38 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 3 έως 20 ετών, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορές αρχίζουν να εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 11, ενώ κατά την περίοδο της εφηβείας η ανδρική μύτη βρίσκεται σε...έξαρση καθώς τα αγόρια στην εφηβεία έχουν περισσότερο άπαχο μυϊκό ιστό.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το φύλο που καθορίζει το μέγεθος της μύτης. Έρευνες δεκαετιών έχουν δείξει ότι το κλίμα συμβάλλει σημαντικά στο μέγεθος και το σχήμα της.
Επιβεβαιώνοντας αυτή τη θεωρία, η σύγκριση του σύγχρονου ανθρώπου με εκείνον της εποχής του Νεάντερνταλ, δείχνει ότι η μικρότερη μυϊκή μάζα του πρώτου έχει σαφή απόκλιση από εκείνη του δεύτερου, εξ ου και η διαφορά μύτης. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.