Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Να σε τι άλλο κάνει κακό η διατροφή με fast food

Bookmark and Share

Μόλις μία βδομάδα με κακή διατροφή, μπέργκερ, βάφλες και δημητριακά με ζάχαρη δηλαδή, μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στον
εγκέφαλο.

Αυτό βρήκε μια νέα μελέτη, πως η κατανάλωση του εύκολου φαγητού της Δύσης υπονομεύει ταχύτατα τη λειτουργία του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο. Τις λειτουργίες της μνήμης και του αυτοελέγχου δηλαδή!

Ο ιππόκαμπος όμως είναι και το κέντρο που ρυθμίζει την όρεξη. Κάθε δυσλειτουργία εκεί κάνει τον άνθρωπο να θέλει να φάει περισσότερο junk food, ανατροφοδοτώντας έτσι τον φαύλο κύκλο.

«Το junk food μπορεί μετά να υπονομεύσει την αυτοσυγκράτηση, αυξάνοντας την επιθυμία», ισχυρίζονται οι ερευνητές στο άρθρο τους στο «Royal Society Open Science». «Όταν βλέπουμε γλυκά, σοκολάτες και τσιπς, για παράδειγμα, θυμόμαστε πόσο ωραία νιώθουμε όταν τα τρώμε. Όταν χορτάσουμε, ο ιππόκαμπος συμπιέζει κανονικά αυτές τις μνήμες, μειώνοντας την επιθυμία μας να φάμε».

Και σημειώνουν: «Βρήκαμε πως αδύνατοι και υγιείς νεαροί άνθρωποι που εκτίθενται μόλις σε μία εβδομάδα junk food διατροφής αναπτύσσουν μειωμένη λειτουργία στον ιππόκαμπο και συνεπώς μεγαλύτερη επιθυμία να συνεχίζουν να τρώνε junk food ακόμα και όταν χορτάσουν».

Το πείραμα έδειξε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα μνήμης και γνωστικής λειτουργίας έπειτα από μία εβδομάδα ανθυγιεινής διατροφής…

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.