Κυριακή 4 Απριλίου 2021

11 βήματα για να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου

Bookmark and Share

Στην πραγματικότητα, τα να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου είναι πολύ απλό. Το πρόβλημα είναι ότι
ζούμε σε έναν πολιτισμό που το απλό είναι δύσκολο και το περίπλοκο είναι εύκολο.

Παρακάτω υπάρχουν 11 απλά βήματα που θα σε οδηγήσουν στο να έχεις μια πολύ καλή σχέση με τον εαυτό σου και ως συνέπεια και με τους ανθρώπους γύρω σου.




1. Εάν αισθάνεσαι ότι κάτι είναι λάθος… απλά μην το κάνεις

Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε διλήμματα για πράγματα που θα έπρεπε να είναι πολύ απλά. Στην πραγματικότητα, συνήθως το δίλημμα είναι μεταξύ του νου και της καρδιάς. Εντάξει, δεν θα πω το καθιερωμένο “ακολούθα την καρδιά σου”, αλλά τουλάχιστον λάβε την σοβαρά υπόψη. Ειδικά λοιπόν όταν το συναίσθημά σου, σου δείχνει ότι κάτι είναι λάθος, το πιο πιθανό είναι πως πράγματι είναι λάθος. Όσο ελκυστικό κι αν φαίνεται στο μυαλό μια απόφαση ή ένας δρόμος, μην ξεχνάς ότι το μυαλό μπορεί να ξεγελαστεί πολύ πιο εύκολα από την καρδιά σου.

2. Πες ακριβώς αυτό που εννοείς

Έχω βαρεθεί να ακούω συνέχεια “είναι αυτονόητο”. Όχι λοιπόν! Τίποτα απολύτως δεν είναι αυτονόητο. Ούτε καν ο διάλογος με τον εαυτό μας δεν πρέπει να έχει υπονοούμενα. Κάθε έννοια έχει μια λέξη στην οποία ανταποκρίνεται και υπάρχει λόγος γι αυτό. Εάν θέλεις να δείξεις την αγάπη σου, δείξε την με πράξεις και πες σ’ αγαπώ. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κατανοήσει ότι του λες “σε αγαπώ” ή “δεν σε θέλω άλλο στη ζωή μου”, ή “αυτό που έκανες δεν μου άρεσε” με άλλους τρόπους πέρα από τις ακριβείς λέξεις που υπάρχουν για το σκοπό αυτό.

Πίστεψέ με θα γλιτώσεις πολύ πόνο, παρεξήγηση και κακή διάθεση. Όταν λοιπόν θα καταφέρεις να λες ακριβώς αυτό που αισθάνεσαι, τότε θα σου γεννηθεί μέσα σου η ανάγκη να ζητάς και από τους άλλους το ίδιο. Διότι ούτε εσύ είσαι υποχρεωμένος να ξέρεις τον κώδικα ή την γλώσσα του καθενός και να κατανοείς τα υπονοούμενά του. Δόξα τω θεώ, έχουμε μια πλούσια γλώσσα που μπορεί να εκφράσει επακριβώς ό,τι σκέφτεσαι. Και εάν δεν μπορείς να βρίσκεις τις κατάλληλες λέξεις… προσπάθησε μέχρι να τις βρεις!

3. Δεν έχεις καμία υποχρέωση να ευχαριστείς κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό σου

Έχεις έρθει σε μια ζωή της οποίας το προσδόκιμο είναι μόλις 77 χρόνια. Πίστεψέ με… είναι πολύ λίγο… Και μόνο να το συνειδητοποιήσεις αυτό, αρκεί για να αλλάξει η αντίληψή σου και να κατανοήσεις ότι η μόνη υποχρέωση που έχεις είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου. Φυσικά, εάν η προσφορά σε κάνει να χαίρεσαι και να νιώθεις καλά, τότε κάν’ την.

Αλλά όχι εις βάρος του εαυτού σου. Εάν κι αυτό όμως σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, καν’ το κι αυτό. Γίνε Μητέρα Τερέζα. Θα το έχεις κάνει όμως επειδή σου αρέσει. Υπάρχει μια πολύ απλή τεχνική για να δεις πως θέλεις να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου. Αναρωτήσου τι θα έκανες εάν ήσουν σίγουρος ότι θα πεθάνεις σε μία εβδομάδα. Οι απαντήσεις που θα δώσεις, ισχύουν και για ολόκληρη τη ζωή σου.

4. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου

Πολλά έχουν γραφτεί για το πως το σύμπαν υλοποιεί αυτά που επιθυμούμε. Το σύμπαν σου μιλάει, σου δείχνει συνέχεια το δρόμο. Όμως, όταν είσαι απορροφημένος στο μυαλό σου, τότε δεν μπορείς να το ακούσεις. Μην ξεχνάς ότι και οι πέντε αισθήσεις σου είναι στραμμένες προς τα έξω, ενώ το σύμπαν σου μιλάει από μέσα… ε και όταν αγανακτεί καμιά φορά σου μιλάει και μέσω τρίτων. Λέγεται ότι στην πραγματικότητα, τη στιγμή που ζητάμε κάτι, τότε η επιθυμία μας υλοποιείται ακαριαία.

Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να εντοπίσουμε που και με ποιον τρόπο έχει υλοποιηθεί. Και ψάχνοντας με το νου, μπορεί να ψάχνουμε για χρόνια κάτι που είναι μπροστά στα μάτια μας. Δώσε λοιπόν μεγαλύτερη σημασία στο ένστικτό σου γιατί είναι πολύ πιο πιθανό να σε οδηγήσει στην υλοποίηση των επιθυμιών σου.

5. Μην μιλάς ποτέ άσχημα για τον εαυτό σου

Αμέτρητα βιβλία, αμέτρητα άρθρα, αμέτρητες ταινίες και εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι: ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ. Παρόλα αυτά με την πρώτη ευκαιρία οι άνθρωποι λένε “είμαι χοντρός”, “είμαι χαζός”, “είμαι άσχημος” “είμαι άτυχος” και χίλιες άλλες δύο δηλώσεις. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, παραπονιούνται που οι άλλοι φροντίζουν να επιβεβαιώνουν όλες αυτές τις δηλώσεις.

ΜΑ ΦΥΣΙΚΑ και θα το κάνουν εφόσον άμεσα ή έμμεσα εσύ τους ελκύεις για να σου επιβεβαιώσουν αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς τέλος, ότι το σώμα σου ακούει κάθε τι που σκέφτεσαι και ανταποκρίνεται σε αυτό προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σε κάνει χοντρό, χαζό, άσχημο ή οτιδήποτε άλλο του λες ότι πρέπει να είναι. Άρχισε να μιλάς όμορφα στον εαυτό σου και θα δεις πως θα αλλάξει η διάθεσή σου και κατά έναν μαγικό τρόπο και οι άνθρωποι γύρω σου.

6. Μην παρατάς ποτέ τα όνειρά σου

Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες ήταν άνθρωποι που κυνήγησαν τα όνειρά τους και δεν τα παράτησαν ποτέ παρά τις αποτυχίες τους. Για παράδειγμα, ο πρώτος παραγωγός του Elvis του είπε ότι δεν κάνει για τραγούδι και πως θα έπρεπε να γυρίσει στην παλιά του εργασία σαν οδηγός φορτηγών. Ο Disney απέτυχε στο σχολείο διότι δεν είχε φαντασία…

Σου λέω λοιπόν ότι όλος ο κόσμος θα σπεύσει να σου αποδείξει ότι κάνεις λάθος και ότι το όνειρό σου είναι πολύ μεγάλο για σένα. Μην ακούς κανέναν! Είναι η δική σου ζωή, είναι τα δικά σου όνειρά, είναι η δική σου ευθύνη να τα υλοποιήσεις.

7. Μην φοβάσαι να πεις όχι

Το να λες όχι στη ζωή είναι ίσως το ίδιο σημαντικό με το να λες πεινάω και διψάω. Πολλοί άνθρωποι δεν λένε όχι στη ζωή τους είτε γιατί πρέπει να διατηρήσουν την ταμπέλα του καλού παιδιού, είτε γιατί φοβούνται την απόρριψη, είτε γιατί θέλουν να παίζουν συνέχεια το ρόλο του θύματος. Η κατάληξη είναι, ο άνθρωπος να χάνει την προσωπικότητά του και να γίνεται μια πνευματική αμοιβάδα, την οποία τελικά, κανείς δεν εκτιμά και κανείς δεν σέβεται. Και για ποιο λόγο;

Διότι το να λες όχι, σημαίνει ότι σέβεσαι τον εαυτό σου. Εάν δεν λες όχι, τότε δεν σέβεσαι εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου και ως εκ τούτου κανένας άλλος δεν θα το κάνει για σένα. Είναι ειρωνικό, διότι στην προσπάθεια να γίνεις αγαπητός το μόνο που εισπράττεις είναι αδιαφορία… Δείξε σεβασμό στον εαυτό σου… πες όχι εκεί που χρειάζεται. Σκέψου το και θα εκπλαγείς με το πόσα όχι χρειάζεται να πεις στη ζωή σου.

8. Μην φοβάσαι να πεις ναι

Εάν για να κάνεις κάτι χρειάζεται να ξέρεις και να υπολογίσεις κάθε τι που μπορεί να πάει στραβά, τότε δεν θα κάνεις ποτέ τίποτα. Εάν φοβάσαι να αναλάβεις οποιαδήποτε ευθύνη στη ζωή σου, τότε πάλι θα παραμένεις στάσιμος. Κάθε φορά που δεν πράττεις κάτι από φόβο μήπως αποτύχεις, τότε παραδόξως έχεις ήδη αποτύχει χωρίς καν να προσπαθήσεις.

9. Να φέρεσαι στον εαυτό σου, όπως φέρεσαι στους άλλους

Κάποτε ο Χριστός είπε να αγαπάς τους άλλους όπως τον εαυτό σου. Μετά από 2.000 χρόνια λοιπόν, μπορούμε να πούμε οτι, πρέπει να φέρεσαι στον εαυτό σου όπως φέρεσαι στους άλλους. Εάν έχεις τρόπους, εάν σέβεσαι τους άλλους, εάν είσαι άνθρωπος της προσφοράς, τότε οφείλεις όλα αυτά να τα δώσεις και στον εαυτό σου. Εξάλλου είναι ό,τι πιο κοντινό έχεις και είναι ο μόνος που τελικά, δεν θα σε προδώσει ποτέ.

Από σήμερα λοιπόν, φαντάσου τον εαυτό σου, το σώμα σου, την ύπαρξή σου, σαν έναν αγαπημένο φίλο που σε συντροφεύει διαρκώς.

10. Άφησε οτιδήποτε δεν είναι στον έλεγχό σου

Εάν μπορείς να αλλάξεις κάτι, άλλαξέ το. Εάν δεν μπορείς, άφησέ το. Πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να ασχολείσαι με πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα. Χαλάρωσε, η ζωή είναι πιο διασκεδαστική χωρίς έλεγχο. Άφησε τον εαυτό σου να ανακαλύψει καινούργια πράγματα. Ανακάλυψε τη μαγεία γύρω σου. Όσο λιγότερο αισθάνεσαι την ανάγκη να ελέγχεις, τόσο πιο ήρεμος και χαλαρός θα νιώθεις. Μην ξεχνάς ότι η μέρα διαδέχεται τη νύχτα, η γη γυρνάει γύρω από τον ήλιο και το σύμπαν διέπεται από μια τέλεια τάξη χωρίς εσύ να έχεις κανέναν έλεγχο…

11. Απομακρύνσου από το δράμα και την αρνητικότητα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Και τα δύο σε οδηγούν στη δυστυχία σου, αλλά αυτό δεν το θέλεις. Όλα τα όντα επιθυμούν την ευτυχία τους. Το ίδιο κι εσύ. Γιατί λοιπόν δράμα; Γιατί αρνητικότητα; Κάνε κάτι διαφορετικό, κάτι πιο έξυπνο, κάτι καινούγιο. Κάθε πρωί, πάρε μια βαθιά ανάσα, χαμογέλασε και πες δυνατά στον εαυτό σου “Σήμερα επιλέγω να είμαι ευτυχισμένος” και ξεκίνα τη μέρα σου με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στο σύμπαν. Όλα, πάντα, πάνε καλά, σε αυτούς που έχουν τη δύναμη να βλέπουν τη ζωή με θετικότητα.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.