Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Εχουμε Καλύτερη η μνήμη όταν σφίγγουμε τις γροθιές μας

Bookmark and Share

Η μνήμη μπορεί να βελτιωθεί με κάτι τόσο απλό όσο το δυνατό σφίξιμο των χεριών μας, αναφέρουν
ψυχολόγοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Montclair, στο Νιου Τζέρσι.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 50 δεξιόχειρες φοιτητές ανακάλυψαν πως όταν έσφιγγαν την δεξιά γροθιά τους για 90 δευτερόλεπτα διέγειραν τον σχηματισμό αναμνήσεων, ενώ όταν έσφιγγαν την αριστερή βελτίωναν την ικανότητα ανάκλησής τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σφίξιμο της γροθιάς ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται με την επεξεργασία των αναμνήσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One», ζήτησαν από τους φοιτητές τους να απομνημονεύσουν έναν κατάλογο με λέξεις. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε πέντε ομάδες.

Η πρώτη έσφιγγε τη δεξιά γροθιά επί 90 δευτερόλεπτα πριν απομνημονεύσει τις λέξεις και μετά έκανε το ίδιο όταν ερχόταν η ώρα να απαγγείλει τις λέξεις. Η δεύτερη ομάδα έκανε ακριβώς τα ίδια, αλλά με την αριστερή γροθιά.

Οι επόμενες δύο ομάδες έσφιγγαν το ένα χέρι πριν απομνημονεύσουν τις λέξεις και το αντίθετο χέρι την ώρα της απαγγελίας.

Η πέμπτη ομάδα δενέσφιγγε κανένα χέρι (ομάδα ελέγχου).

Όσοι φοιτητές έσφιγγαν την δεξιά γροθιά τους πριν από την απομνημόνευση της λίστας και την αριστερή κατά την απαγγελία, είχαν συνεχώς καλύτερες επιδόσεις απ’ όλες τις άλλες ομάδες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι απλές κινήσεις του σώματος μπορεί να βελτιώσουν τη μνήμη, αλλάζοντας παροδικά τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, κατά την δρα Ρουθ Πρόπερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Montclair.

Το σφίξιμο της δεξιάς γροθιάς ενεργοποιεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ το σφίξιμο της αριστερής ενεργοποιεί το δεξιό.

Προγενέστερες μελέτες εδειξαν ότι το σφίξιμο της γροθιάς επηρεάζει και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπωςτα συναισθήματα (λ.χ. το σφίξιμο της δεξιάς επηρεάζει την ευτυχία και το θυμό, ενώ της αριστερής τη λύπη και το άγχος).

Η επεξεργασία της μνήμης πιστεύεται ότι γίνεται στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, με το αριστερό να είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση των αναμνήσεων και το δεξιό για την ανάκλησή τους.

Περαιτέρω μελέτες θα εξετάσουν κατά πόσον το σφίξιμο της γροθιάς μπορεί να βελτιώσει και άλλες νοητικές διεργασίες, όπως τις λεκτικές ικανότητες, αλλά και την ανάμνηση εικόνων, τόπων και λέξεων.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.