Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Σύμμαχος κατά του διαβήτη το γκρέιπ φρουτ.

Bookmark and Share

Η ονομασία «γκρέιπ φρουτ» έλκει την καταγωγή της από τις ανατολικές Ινδίες τον 18ο αιώνα κυρίως λόγω
του τρόπου που αναπτύσσεται. Ο τρόπος ανάπτυξης είναι παρόμοιος με εκείνον των σταφυλιών σε ομάδες των 10 με 12 καρπών.

Ωστόσο μοιάζει με μεγάλο πορτοκάλι, κάτι σαν διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και κίτρο. Ανάλογα με το χρώμα της σάρκας τους, τα γκρέιπφρουτ χωρίζονται σε λευκά ή ροζ – κόκκινα.

Το μισό ενός γκρέιπ φρουτ περιέχει περίπου:

52 θερμίδες
0,2 γρ. λιπαρά
13 γρ. υδατάνθρακες
0,9 γρ. πρωτεΐνες
2 γρ. φυτικές ίνες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε το γκρέιπ φρουτ στο ημερήσιο σιτηρέσιό μας. Πέρα από τις λίγες θερμίδες που περιέχει, αποτελεί και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή διαιτητικών ινών. Εμπεριέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Α και Β αλλά και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

Επίσης, τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπ φρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο (εξού και το χρώμα τους), ένα καροτονοειδές φυτοχημικό, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση αλλά και για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (όπως του καρκίνου του προστάτη). Τα λευκά γκρέιπ φρουτ εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες λεμονοειδών (φυτοχημικά συστατικά) τα οποία παρουσιάζουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σύγχρονες κλινικές μελέτες, έδειξαν ότι τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπ φρουτ περιέχουν ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που θεωρείται ότι έχει βιοενεργή δράση στην ανθρώπινη υγεία. Είναι ένα αντιοξειδωτικό, εξολοθρευτής ελευθέρων ριζών, αντιφλεγμονώδες, προάγει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, και διαμορφωτής του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι η ναρινγενίνη μειώνει την οξειδωτική ζημιά στο DNA.

Το γκρέιπ φρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Επίσης η πηκτίνη μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Εάν είστε διαβητικοί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε το γκρέιπφρουτ στην καθημερινή σας διατροφή.

Μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπ φρουτ πριν από το γεύμα τους.

Τέλος το γκρέιπ φρουτ λόγω της καλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και κατ' επέκταση της καλής λειτουργίας του εντέρου.


Όταν αγοράζετε γκρέιπ φρουτ, κοιτάξτε τα φρούτα να είναι βαριά για το μέγεθός τους και αποφύγετε όσα έχουν μαλακά σημεία ή δείχνουν χτυπημένα. Αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα, μπορείτε να τα αφήσετε στον περιβάλλοντα χώρο της κουζίνας σας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορείτε να τα διατηρήσετε για 2 με 3 εβδομάδες στο ψυγείο σας.

Το γκρέιπ φρουτ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην διατροφή σας ως εξής:

Μπορείτε να φτιάξετε χυμό απ' αυτό ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα. Μπορείτε να το προσθέσετε σαν συστατικό σε σαλάτες ή σε σάλτσες.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.