Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Η αισιοδοξία κάνει καλό στην καρδιά

Bookmark and Share

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που πάντοτε βλέπουν το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο, πιθανότατα έχετε μια πιο υγιή καρδιά, σύμφωνα με μία μελέτη.

Παρακολουθώντας επί 6 χρόνια την πορεία της υγείας σχεδόν 8.000 εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο πιο αισιόδοξοι ήταν, τόσο λιγότερα καρδιολογικά προβλήματα αντιμετώπιζαν.Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση – πόσο μάλλον που είναι ανεξάρτητη από παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και η αρτηριακή πίεση.

Λένε όμως πως κάτι τόσο απλό όσο το να νιώθει κανείς ικανοποιημένος για ό,τι έχει στη ζωή του και γεμάτος ελπίδα πως θα έρθουν ακόμα καλύτερες μέρες, μπορεί να ασκήσει ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιά.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), απάντησαν σε ερωτήματα που αφορούσαν επτά παραμέτρους της ζωής: τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αγάπη, τα χόμπι, τις συνθήκες διαβίωσης, την εργασία, την οικογένεια, την ερωτική ζωή και τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης το ιατρικό ιστορικό και γενικότερα την υγεία τους, σε διάστημα μιας εξαετίας.

Όσοι γενικά δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους είχαν κατά 13% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιολογικά προβλήματα, με την ικανοποίηση από τον εαυτό τους, την εργασία, την οικογένεια και την σεξουαλική ζωή να παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την απαισιοδοξία με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.