Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ενα επικίνδυνο συστατικό που «κρύβεται» στις τροφές

Bookmark and Share

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα θρεπτικό συστατικό μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Το συστατικό αυτό
είναι ο φώσφορος.

Οι μεγάλες ποσότητες φωσφόρου συνδέονται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Ερευνητές από τον Οργανισμό Υγείας Geisinger της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν πως τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 1.400 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο φώσφορος είναι ένα απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο που επιτρέπει στο σώμα να φιλτράρει τις βλαβερές ουσίες στα νεφρά, να αποθηκεύει ενέργεια και να βοηθά στην αποκατάσταση των κυττάρων και των ιστών. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερός σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι υπερβολικές ποσότητες φωσφόρου εμποδίζουν την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι δυσκολεύουν την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, ο φώσφορος ενεργοποιεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης (FGF23) που συνδέεται άμεσα με την καρδιακή ανεπάρκεια και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η μελέτη αναφέρει πως η ιδανική ποσότητα φωσφόρου για τους ενήλικες είναι τα 700 χιλιοστόγραμμα ημερησίως, ποσότητα που μπορούμε να λάβουμε από τις τροφές με πολλές πρωτεΐνες όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και το αυγό.

Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, καθώς περιέχουν σχεδόν διπλάσιες ποσότητες φωσφόρου ανά μερίδα σε σύγκριση με τα φρέσκα προϊόντα. Επίσης, η χημική επεξεργασία αυτών των τροφίμων κάνει το σώμα να απορροφά περισσότερες ποσότητες φωσφόρου



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.