Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Γκρέιπφρουτ: Το φρούτο που σε δυναμώνει και σε αδυνατίζει

Bookmark and Share

Το γκρέιπφρουτ αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό, παίζει σημαντικό ρόλο στη δίαιτα, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και είναι
το 3ο σε περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη μετά το πορτοκάλι και το λεμόνι. Τρώγεται σκέτο ως φρούτο, αν και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς.





Λίγη ιστορία


Το δέντρο γκρέιπφρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών και θεωρείται πολύ πιθανό ότι αποτελεί μετάλλαξη της φράπας. Η καταγωγή του είναι από τη Τζαμάικα, ενώ καλλιέργειες υπήρχαν στα νησιά Μπαρμπάντος το 1750. Ως προς την όψη του, όταν ωριμάσει έχει κίτρινο χρώμα, ενώ το μέγεθός του είναι μεγαλύτερο από αυτό του πορτοκαλιού. Η σάρκα του έχει κίτρινο ροζ ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία, είναι μαλακή και γλυκόξινη. Η φλούδα είναι λεία και η γεύση της είναι έντονα πικρή. Στη χώρα μας καλλιεργείται από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Σήμερα, το βρίσκουμε σε μικρές εκτάσεις στις ίδιες ζώνες με τα άλλα εσπεριδοειδή, όπως στην Αργολίδα, τη Λακωνία, την Άρτα, τα Χανιά, την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Κορινθία.


Διατροφικός Θησαυρός


Η κατανάλωση αυτού του «μαγικού» φρούτου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Ειδικότερα, η τακτική κατανάλωση του γκρέιπφρουτ βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει τη βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τα κύτταρα από επιβλαβή βακτήρια και ιούς. Επιπλέον,η κατανάλωση του μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Επίσης φαίνεται, πως η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης, να καθαρίσει το συκώτι, αλλά και να προστατεύσει από την ουλίτιδα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για αυτό το φρούτο είναι, πως παίζει σημαντικό ρόλο και στις δίαιτες, καθώς περιέχει λίγες θερμίδες, αλλά άφθονο νερό, το οποίο είναι επίσης γνωστό ότι βοηθά στη μείωση των κιλών. Επίσης, η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μειώνει την αίσθηση της πέινας. Φυσικά, από μόνο του το φρούτο δε θα μας κάνει να χάσουμε βάρος αλλά, προσθέτοντάς το σε μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά ωφέλιμο.Τέλος, σημαντικό είναι να επισημάνουμε πως εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα ελένξετε με το γιατρό σας ότι δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με το φρούτο.





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.