Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Η γεύση της μπίρας ερεθίζει τον εγκέφαλο!

Bookmark and Share

Ακόμη και μια γουλιά από την αγαπημένη σας μπίρα μπορεί να εξιτάρει τον εγκέφαλό σας και να αυξήσει
την επιθυμία για ποτό, χωρίς αυτό να προέρχεται από την επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neuropsychopharmacology, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 49 άνδρες και διαπίστωσαν ότι η γεύση της μπίρας προκαλεί την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσία η οποία έχει σχετιστεί με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή.

Μάλιστα, η επίδραση αυτή ήταν εμφανέστερη στα άτομα που είχαν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά την κατανάλωση διαφόρων μικρών ποσοτήτων υγρών, που δοκίμαζαν με ψεκασμό. Η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγραφόταν με εγκεφαλική απεικόνιση και συγκρίθηκαν τα πρότυπα λειτουργίας μετά από ψεκασμό νερού, ενεργειακών ποτών και της αγαπημένης μπίρας των εθελοντών.

Κάθε ψεκασμός περιείχε 15 ml υγρού, το οποίο χορηγούνταν ανά 15 λεπτά. Η ποσότητα επιλέχθηκε ώστε το αλκοόλ που περιείχε η μπίρα να μην έχει οργανική επίδραση στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περισσότερη ποσότητα ντοπαμίνης εκκρίθηκε από τον εγκέφαλο μετά τον ψεκασμό μπίρας στο στόμα και οι άνδρες ήταν πιθανότερο να δηλώσουν ότι ήθελαν να καταναλώσουν αλκοολούχο ποτό.

«Πιστεύουμε ότι είναι το πρώτο πείραμα σε ανθρώπους που αποδεικνύει ότι η γεύση και μόνο ενός αλκοολούχου ποτού, χωρίς την επίδραση της μέθης από το αλκοόλ, μπορεί να προκαλέσει την επίδραση της ντοπαμίνης στα κέντρα ανταμοιβής του ανθρώπινου εγκεφάλου», εξηγεί ο Δρ Ντέιβιντ Καρεκεν, επικεφαλής των ερευνητών. Και επισημαίνει ότι η επικρατέστερη επίδραση που καταγράφηκε στους άνδρες με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού μπορεί να είναι ένας ακόμη κληρονομικός παράγοντας αλκοολισμού.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.