Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Τι θα συμβεί αν πάρεις ένα φάρμακο μετά την ημερομηνία λήξης του;

Bookmark and Share

Ο πονοκέφαλος που νιώθεις είναι έντονος και ενοχλητικός, ανοίγεις το ντουλάπι με τα φάρμακα και βλέπεις ότι το κουτί με
τα παυσίπονα έχει λήξει εδώ και μερικούς μήνες. Τι κάνεις τώρα;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα πάθεις εάν πάρεις ληγμένα φάρμακα; Εμείς αναρωτηθήκαμε και ψάξαμε να βρούμε εάν ένα ληγμένο φάρμακο μπορεί να μας βλάψει, να μας οδηγήσει στην τουαλέτα ή να μην κάνει απλά τη δουλειά του!

Τι σημαίνει η ημερομηνία λήξης για φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και συνταγογραφούμενα φάρμακα και κατά πόσον είναι ασφαλές να παίρνουμε φάρμακα που έχουν λήξει; Ποιος αποφασίζει ότι ο πονοκέφαλος δεν μπορεί να περάσει μετά την 1/1/2022;

«Σύμφωνα με το νόμο, οι κατασκευαστές φαρμάκων υποχρεούνται να ορίζουν μια ημερομηνία λήξης για τα προϊόντα τους», λέει η Margarita Rohr απ’ το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η ίδια συνεχίζει προσθέτοντας πως αυτή η ημερομηνία αντιπροσωπεύει την ημερομηνία κατά την οποία ο κατασκευαστής μπορεί να εγγυηθεί την πλήρη ισχύ και ασφάλεια του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τη γιατρό, υπάρχουν πραγματικά λίγα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα φάρμακα που έχουν λήξει μπορεί να είναι τοξικά ή να μας κάνουν ν’ αρρωστήσουμε. «Το φάρμακο είναι πιθανό να χάσει κάποια ισχύ μετά τν ημερομηνία λήξης, αλλά δεν είναι σαφές πόση δύναμη χάνεται σε μια ορισμένη χρονική περίοδο από τις ημερομηνίες λήξης».

Ισχύει το ίδιο για όλα τα φάρμακα;

Όχι, ορισμένες ημερομηνίες λήξης φαρμάκων μπορεί να έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλες.

Η ινσουλίνη και η νιτρογλυκερίνη είναι γνωστό ότι χάνουν πολύ γρήγορα τη δραστικότητά τους και συνεπώς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά τν ημερομηνία λήξης.

Άλλα φάρμακα που δεν πρέπει να καταναλώνονται μετά την ημερομηνία λήξης τους είναι τα υγρά αντιβιοτικά και μερικά ενέσιμα. Η νορεπινεφρίνη, για παράδειγμα, θα πρέπει να μη ληφθεί εάν παρατηρηθεί αποχρωματισμός στο φάρμακο.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.