Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μαύρη σοκολάτα: Κάνει θαύματα στην υγεία!

Bookmark and Share

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι μια μέτρια κατανάλωση σοκολάτας ειδικά αν πρόκειται για μαύρη σοκολάτα  είναι καλή για την υγεία του εντέρου, τα επίπεδα χοληστερόλης και τον
εγκέφαλο. Μπορεί ακόμη να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα οφέλη για τν υγεία από την σοκολάτα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχει. Αλλά τι γίνεται με την υγεία του δέρματός μας; Μπορεί η σοκολάτα να εμποδίσει τη γήρανση του δέρματος, το ηλιακό έγκαυμα και ίσως ακόμη και τον καρκίνο του δέρματος;

Σοκολάτα και ηλιακό φως

Η μεγάλη έκθεση στο ηλιακό φως προκαλεί ηλιακά εγκαύματα. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για τν καρκίνο του δέρματος και τη γήρανση του δέρματος. Μπορεί η σοκολάτα, με τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών της, να μας προστατεύσει από τις καταστρεπτικές υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου; Κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε.

Ο ακατέργαστος καρπός κακάο έχει πολύ υψηλά επίπεδα φλαβονολών, έναν τύπο αντιοξειδωτικού. Αλλά τα περισσότερα από αυτά χάνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που μετατρέπει τον καρπό στη σοκολάτα που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Τούτου λεχθέντος, οι παρασκευαστές σοκολάτας πειραματίζονται τώρα με νέες διεργασίες που διατηρούν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Μια μελέτη από τον καθηγητή Wilhelm Stahl, από το Ινστιτούτο Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Heinrich Heine στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, διερεύνησε αν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να αντέξει τις βλάβες από την ακτινοβολία UV. Για τις ανάγκες της έρευνας, 24 γυναίκες κατανάλωναν ένα ποτό σοκολάτας που περιείχε είτε 27 mg φλαβονόλης (κανονική σοκολάτα) είτε 329 mg (υψηλού αντιοξειδωτικού) κάθε πρωί για 12 εβδομάδες.

Ο καθηγητής Stahl διαπίστωσε ότι το δέρμα των συμμετεχόντων που είχαν καταναλώσει το ποτό σοκολάτας υψηλής οξειδώσεως δεν έγινε κόκκινο όταν εξετέθη σε ελεγχόμενη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας.

Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα ποτό σοκολάτας και την στερεάς μορφής σοκολάτα;

Συγκρουόμενες ενδείξεις

Για να εξετάσει περαιτέρω τις επιπτώσεις της υψηλής αντιοξειδωτικής σοκολάτας, η δρ. Stefanie Williams -από την ομάδα Cosmetic Science στο Λονδίνο Πανεπιστήμιο Τεχνών στο Ηνωμένο Βασίλειο- και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μελέτη με 30 συμμετέχοντες. Οι εθελοντές κατανάλωναν 20 γραμμάρια είτε υψηλής αντιοξειδωτικής είτε απλής σοκολάτας κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Η υψηλή αντιοξειδωτική σοκολάτα περιείχε περισσότερα από 600 mg φλαβονόλης ανά μερίδα, ενώ η κανονική σοκολάτα είχε λιγότερα από 30 mg φλαβονολών.

Οι συγγραφείς κατέληξαν σε κάτι που συσχετίστηκε με τα αποτελέσματα του καθηγητή Stahl: Το δέρμα των συμμετεχόντων που είχαν καταναλώσει την υψηλή αντιοξειδωτική σοκολάτα δεν ήταν τόσο ευαίσθητο στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ωστόσο, η πιο πρόσφατη σχετική κλινική μελέτη, εκείνη από την δρ. Sylvie Dodin, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο St. François d'Assise Hopital, Université Laval στο Κεμπέκ του Καναδά, δεν έδειξε το ίδιο αποτέλεσμα. Για αυτή την μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ίδια σοκολάτα υψηλής αντιοξειδωτικής που χρησιμοποίησε η δρ. Williams για την έρευνά της. Αλλά αντί για 20 γραμμάρια σοκολάτας ανά περίσταση, οι 74 γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη έτρωγαν 10 γραμμάρια σοκολάτας τρεις φορές την ημέρα για 12 εβδομάδες.

Ωστόσο, αντίθετα με τα ευρήματα των Stahl και Williams, η κατανάλωση σοκολάτας υψηλής αντιοξειδωτικής ουσίας δεν είχε προστατευτικό αποτέλεσμα στους συμμετέχοντες.

Η μία διαφορά, που οι συγγραφείς σημείωσαν, ήταν ότι η ελαστικότητα του δέρματος αυξήθηκε στην ομάδα υψηλής αντιοξειδωτικής σοκολάτας.

Σοκολάτα και υγεία του δέρματος

Έτσι, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν η σοκολάτα είναι “πανάκεια” για την πρόληψη της βλάβης από UV στο δέρμα. Αν και ξέρουμε πολλά για τα οφέλη της σοκολάτας στην καρδιαγγειακή, εγκεφαλική και εντερική υγεία, το πεδίο της έρευνας για τις επιδράσεις της στο δέρμα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Προς το παρόν, ίσως είναι καλύτερο να βασιστείτε σε άλλες μορφές προστασίας του δέρματος και απλά να απολαμβάνετε την σοκολάτα ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.