Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Τα Βότανα που καταπολεμούν το άγχος

Bookmark and Share

Η περίοδος που διανύουμε μπορεί να προκαλέσει άγχος και αγωνία σε πολλούς ανθρώπους. Η απομόνωση, η αλλαγή της καθημερινότητάς μας μπορεί
να έχουν δυσμενή επίδραση στη ψυχοσύνθεσή μας.

Αν νιώθετε σύγχυση, ταχυκαρδίες, πονοκέφαλο, ψυχική εξάντληση, πόνο στο στομάχι ή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, είναι πολύ πιθανόν να εμφανίζετε ψυχοσωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από το στρες.

Πριν καταφύγετε σε φαρμακευτικά σκευάσματα, ας ρίξουμε μια ματιά στο φαρμακείο της φύσης για να δούμε ποια βότανα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
 

Χαμομήλι


Το χαμομήλι είναι γνώστο για τις αγχολυτικές του ιδίοτητες. Ηρέμει το σώμα και το μυαλό και ανακουφίζει από στομαχικά προβλήματα, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Ένα αφέψημα χαμομηλιού με μέλι μισή ώρα πριν τον ύπνο θα σας χαλαρώσει και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
 

Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα ακόμα πασίγνωστο ηρεμιστικό βότανο. Έχει άμεση επίδραση σε περιπτώσεις αϋπνίας και αγχώδους διαταραχής, ενώ τονώνει το νευρικό σύστημα. Είναι επίσης πασίγνωστη για την έντονη, όχι πολύ ευχάριστη οσμή της, γι’ αυτό μπορείτε να την καταναλώσετε είτε σε μίγμα βοτάνων είτε σε μορφή κάψουλας.

Πασσιφλόρα

Η πασσιφλόρα είναι ένα βότανο που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και χαλαρώνει τους μυς, μειώνοντας ταυτόχρονα τους πόνους που προέρχονται από κακή στάση σώματος. Είναι αποτελεσματικό και στις ημικρανίες.


Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι έχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Το αμινοξύ L-θεανίνη που περιέχει, ρίχνει την πίεση και μειώνει την ταχυκαρδία. Είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο του καφέ, ο οποίος μπορεί να αυξήσει το άγχος σας και να σας κάνει ευερέθιστους.


Λεβάντα

Γνωστή για τις αρωματικές, εντομοαπωθητικές αλλά και ηρεμιστικές της ιδιότητες, η λεβάντα χαλαρώνει τα νεύρα και το σώμα. Σε συνδυασμό με χαμομήλι, είναι ένα αποτελεσματικό και πολύ αρωματικό ρόφημα για πριν τον ύπνο.


Τζίντζερ / πιπερόριζα

Το τζίντζερ κατέχει εξέχουσα θέση στην κινεζική ιατρική. Τονώνει την καρδιά αλλά και όλο το σώμα, ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Κόψτε μικρά κομμάτια από τη ρίζα αυτή, βράστε τα και προσθέστε μέλι και λεμόνι, για να έχετε ένα καταπραϋντικό, τονωτικό και αποτοξινωτικό ρόφημα.


Βαλσαμόχορτο

Ένα πολύτιμο βότανο της ελληνικής φύσης, το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άγχους και έχει αναγνωρισμένες αντικαταθλιπτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Είναι πολύ χρήσιμο και σε περιπτώσεις κολικών του στομάχου. Προσοχή πρέπει να δοθεί από άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, αντισυλληπτικά ή πάσχουν από νόσο του ήπατος. Χρησιμοποιείται ως ρόφημα ή ως αιθέριο έλαιο για μασάζ (διαλυμένο σε ελαιόλαδο) και εισπνοές.


Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος ανακουφίζει από το άγχος, τονώνει την καρδιά και αποτελεί βασικό συστατικό πολλών φαρμάκων λόγω της αποχρεμπτικής του δράσης. Μπορείτε να το καταναλώσετε ως τσάι ή να εισπνεύσετε ατμούς από νερό που βράζει μαζί με φύλλα ευκαλύπτου.


Βασιλικός


Ο βασιλικός χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική, έχει όμως σημαντικές αγχολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Αν καταναλωθεί σε μορφή αφεψήματος, χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και ανακουφίζει το στομάχι, βοηθώντας σε περιπτώσεις πεπτικών διαταραχών.

Λεμονόχορτο

Αν και όχι τόσο γνωστό, το λεμονόχορτο έχει σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες. Καταπολεμά την αϋπνία, τη νευρικότητα και το άγχος. Λόγω της έντονης γεύσης του, μπορεί να συνδυαστεί με χαμομήλι ή και λεβάντα. 

Εκτός από τα βότανα που αναφέραμε, αυτό που θα βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση του άγχους σας είναι η σωματική άσκηση. Αν και δεν μπορείτε να βγείτε για τρέξιμο ή να πάτε σε κάποιο γυμναστήριο, μπορείτε να κάνετε εύκολες ασκήσεις μέσα στο σπίτι ή ακόμα, να βάλετε την αγαπημένη σας μουσική και να χορέψετε.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.