Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Κολύμβηση: Φάρμακο του καλοκαιριού για πολλές παθήσεις

Bookmark and Share

Το πιο δροσερό διασκεδαστικό και δωρεάν γυμναστήριο του κόσμου, η θάλασσα, προσφέρεται για θεραπευτική κολύμβηση το καλοκαίρι- και για αρκετούς μήνες τον υπόλοιπο χρόνο- με την άσκηση μέσα στο νερό να κάνει καλό στην σωματική και την ψυχική υγεία.

 Στην λίστα των ευεργετικών επιδράσεων της κολύμβησης στο σώμα και στην ψυχή περιλαμβάνονται πρώτα πολλά τα οφέλη για το ταλαιπωρημένο μυοσκελετικό σύστημα το οποίο έχει περάσει ατέλειωτες ώρες σε μία καρέκλα, όσο εμείς γράφουμε στον υπολογιστή ή συμμετέχουμε σε διάφορα meeting με zoom, teams, WebEx και άλλες πλατφόρμες.

Η πανδημία αύξησε πολύ τον βαθμό της τηλεργασίας και της τηλεπικοινωνίας και εγκλώβισε πάρα πολλούς εργαζόμενους για ατέλειωτες ώρες σε ένα γραφείο με την κατάργηση του συμβατικού ωραρίου που ισχύει όταν δουλεύεις στο γραφείο- γιατί στο σπίτι τα πράγματα είναι αλλιώς, με τον εργαζόμενο να θεωρείται ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος.

Σαν αποτέλεσμα δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν τα λεγόμενα i syndromes  δηλαδή τα σύνδρομα που δημιουργεί το «καλωδίωμα» με τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, το αυχενικό σύνδρομο, οι πόνοι στη μέση και στην πλάτη από την κακή στάση του σώματος κι όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν εξαιρετικά- χωρίς φαρμακευτική αγωγή, ή συμπληρωματικά των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων με την κολύμβηση, με τον φυσικοθεραπευτή Τάσο Τερζόπουλο να εξηγεί πως όταν υπάρχουν μυϊκοί πόνοι, το είδος της κολύμβησης που ασκεί τα λιγότερα φορτία στην σπονδυλική στήλη είναι το ύπτιο καθώς διατηρεί πλάτη, άκρα και αυχένα ευθυγραμμισμένα πάνω στο νερό.

Για ανθρώπους που πονούν ειδικά από αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγίες και ισχιαλγίες, το ύπτιο είναι πραγματικά φάρμακο αλλά και το ελεύθερο μπορεί να βοηθήσει. Εκείνο το στυλ κολύμβησης που αντενδείκνυται είναι το πρόσθιο και φυσικά η πεταλούδα είναι οποία είναι και πολύ πιο «αγωνιστική» γιατί και στις δύο αυτές περιπτώσεις το σώμα παίρνει μία καμπυλωτή στάση μέσα στο νερό με τον αυχένα να τεντώνεται και να διατηρεί μία έντονη γωνία σε σχέση με την πλάτη.

Η κολύμβηση είναι θεραπευτική και για τις αγγειακές βλάβες, την φλεβική ανεπάρκεια, τους κιρσούς καθώς όση ζέστη κι αν κάνει το νερό της θάλασσας διατηρείται σε μια θερμοκρασία κοντά στους 28 με 29 °C -δεν είναι καυτό ποτέ- ενώ είναι άσκηση οποία γίνεται χωρίς πιέσεις και χωρίς βάρος και τριβές για τις εγκύους, τους ανθρώπους με αναπηρίες και όσους έχουν ένα τραυματισμό όπως για παράδειγμα διάστρεμμα αστραγάλου.

Το νερό με την άνωση που προσφέρει και τον μηδενισμό των τριβών έχει μόνο ευεργετικές επιδράσεις για το σώμα σε αντίθεση με τα σπορ σαν το τρέξιμο όπου ο ασκούμενος έχει αντίσταση από το βάρος του σώματος του.

Η κολύμβηση έχει αποδεδειγμένα πολύ θεραπευτικά οφέλη και για τους ανθρώπους που πάσχουν από ημικρανία, μάλιστα πολύ συχνά οι ασθενείς με ημικρανικές  κρίσεις αναφέρουν ότι το καλοκαίρι τους περνάει ο πονοκέφαλος την ώρα που μπαίνουν στο νερό μόνο που σ’αυτές τις περιπτώσεις επειδή το άτομο είναι αρκετά ευάλωτο θα πρέπει να φοράει καπελάκι αν ο ήλιος είναι ψηλά και κάνει πολύ ζέστη, ώστε να μην πάθει ηλίαση.

Το κολύμπι με όποιο στυλ αρέσει στον καθένα είναι εξαιρετικό φάρμακο και για τις δερματοπάθειες σε συνδυασμό με την αντιφλεγμονώδη δράση του ήλιου αλλά πάντα και με την χρήση του σωστού αντηλιακού. Το κολύμπι με το ιώδιο της θάλασσας βοηθά να καθαρίσει η ψωρίαση να υποχωρήσει η ακμή και  η χρόνια κνίδωση και το έκζεμα. Μάλιστα στα παιδιά και στους ενήλικες το έκζεμα εξαφανίζεται τελείως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εφόσον κολυμπούν συχνά.

Επίσης,  το περπάτημα μέσα στη θάλασσα με το ύψος του νερού να φτάνει μέχρι τους γοφούς ή το περπάτημα στην παραλία στο σημείο που σκάει το κύμα είναι εξαιρετική άσκηση για τα τους προσαγωγούς τους μηρούς και τα πέλματα. Για τα πέλματα  αποτελεί ουσιαστικά συνεδρία ρεφλεξολογίας κάνει πάρα πολύ καλό στους ανθρώπους που υποφέρουν από πλατυποδία και είναι και πάρα πολύ καλή άσκηση για τους διαβητικούς με την προϋπόθεση ότι θα φοράνε τα ειδικά υποδήματα  της θάλασσας ή θα περπατούν σε πεντακάθαρη ακτή ξυπόλυτοι με μεγάλη προσοχή γιατί δεν πρέπει να τρυπηθούν να σκιστούν ή να τραυματιστούν από κάποια μυτερή πέτρα ή κάποιο άλλο αντικείμενο.

Κίνδυνοι στη θάλασσα

Αγαπημένο σπορ είναι η κολύμβηση και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας καθώς το κολύμπι δεν προϋποθέτει σωματική καταπόνηση, ωστόσο ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ διευθυντής της Β καρδιολογικής κλινικής της  Ευρωκλινικής Αθηνών  θυμίζει ότι οι ηλικιωμένοι- ειδικά οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα με την καρδιά τους και παίρνουν και φαρμακευτικές αγωγές- πρέπει να προσέχουν να μην ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους και γι’ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κολυμπούν παράλληλα με την στεριά όχι κάθετα και να διατηρούν πάντα δυνάμεις για να επιστρέψουν πίσω.

Οι χρυσοί κανόνες της κολύμβησης για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, πέραν του να κολυμπάνε σε παραλίες με ναυαγοσώστη και πάντα παράλληλα με την ακτογραμμή είναι να έχουν πάντα έναν σύντροφο στην άσκηση μαζί. Αν ο ένας από τους δύο νιώσει άσχημα είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει κάποιος να φέρει  βοήθεια.

Τώρα εκτός από την υπερεκτιμήση των δυνάμεων ένα άλλο λάθος που δεν πρέπει να γίνεται ποτέ στην κολύμβηση είναι να πέφτουμε στο νερό φαγωμένοι ή έχοντας καταναλώσει αλκοολούχα ποτά. Τα περισσότερα περιστατικά πνιγμού  που καταγράφονται το καλοκαίρι στην Ελλάδα αφορούν ανθρώπους που  υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους ή έπεσαν σε νερά με ισχυρά ρεύματα χωρίς να φροντίσουν να ενημερωθούν και δεν τήρησαν τον κανόνα ότι κολυμπάμε πάντα παράλληλα της ακτής αλλά ξανοίχτηκαν στα βαθιά ή ήταν τουλάχιστον φαγωμένοι ή και πιωμένοι.

Στον αντίποδα όλων αυτών των περιστατικών υπάρχουν τα πολύ μικρά παιδάκια τα οποία δεν έχουνε μάθει ακόμα κολύμπι και σ’ αυτή την περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να τα αφήνουν  ούτε 1 δευτερόλεπτο από τα μάτια τους. Καλό είναι τα παιδιά να φοράνε ειδικά «τουβλάκια» δεμένα στη μέση εφόσον δεν γνωρίζουν κολύμπι γιατί ακόμα και με τα μπρατσάκια το σώμα τους μπορεί να μείνει στην επιφάνεια του νερού αλλά να αναποδογυρίσουν και το κεφάλι τους να βρεθεί μέσα στο νερό και όπως εξηγεί ο καθηγητής παιδιατρικής, παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης από το νοσοκομείο παίδων «Αγία Σοφία» οι γονείς πρέπει πάντα να θυμούνται ότι ο πνιγμός είναι σιωπηλό ατύχημα συμβαίνει μέσα σε δευτερόλεπτα και δεν κάνει ποτέ θόρυβο και δεν προειδοποιεί ποτέ.

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε είναι και πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε  καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ακτίνες του ήλιου διαθλώνται μέσα στο νερό και κινδυνεύουμε από ηλιακό έγκαυμα εάν είμαστε απροστάτευτοι και ότι όταν κολυμπάμε καλό είναι να ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε μιάμιση με δύο ώρες ακόμα κι αν στην συσκευασία του αναγράφει ότι έχει αντοχή στο νερό ή είναι  αδιάβροχο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.