Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Δείτε πόσο πολύ μας γερνάει ο σύχρονος τρόπος ζωής

Bookmark and Share

Οι σημερινοί 30άρηδες έχουν τόσο κακή φυσική κατάσταση ώστε είναι 15 χρόνια «μεγαλύτεροι» απ' ό,τι οι γονείς και οι παππούδες τους όταν
βρίσκονταν στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως γράφουν Ολλανδοί επιστήμονες στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας» (EJPC), οι σημερινοί νεαροί άνδρες κ γυναίκες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες απ' ό,τι οι παλαιότερες γενιές να πάσχουν απ υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία (σ.σ. η παχυσαρκία ανήκει στις ασθένειες).

Το συμπέρασμά τους βασίζεται στην παρακολούθηση 6.000 εθελοντών, στα 20, στα 30, στα 40 και στα 50 τους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι νέες γενιές έχουν φτωχότερη «μεταβολική υγεία» απ' ό,τι οι παλαιότερες, καθώς αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα μεταβολικά προβλήματα, όπως η υπέρταση και η παχυσαρκία.

Στην πραγματικότητα, οι 30άρηδες έχουν κατά 20% περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν αρκετά περιττά κιλά σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές. Αντίστοιχα, οι σημερινές 20άρες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες σε σύγκριση με όσες ήταν 20 ετών πριν από 10 χρόνια.

Ανάλογα ήταν τα ευρήματα γι άνδρες κ γυναίκες όσον αφορά τν υπέρταση και τον διαβήτη.

«Οι σημερινοί νέοι είναι γερασμένοι κατά μια 15ετία όσον αφορά τν μεταβολική υγεία τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκέρντεν Χούλσεγκε, απ το Ολλανδικό Ίδρυμα Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος.

Και συνέχισε: «Οι σύγχρονοι νεαροί ενήλικες τα πηγαίνουν πολύ χειρότερα από τους προγόνους τους. Η συχνότητα λ.χ. της παχυσαρκίας στους σημερινούς 40άρηδες είναι παρόμοια με αυτήν που στην προηγούμενη γενιά βλέπαμε στους 55άρηδες.

»Αυτό σημαίνει ότι οι νεώτεροι είναι 15 χρόνια "μπροστά" από τις παλαιότερες γενιές και θα εκτεθούν στην παχυσαρκία επί περισσότερα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

»Το ίδιο ισχύει κ γι τα άλλα μεταβολικά προβλήματα. Επειδή λοιπόν υπονομεύουν από πολύ νωρίς την υγεία τους, πρέπει να λάβουν τώρα μέτρα, ειδάλλως η ποιότητα της ζωής τους θα πληγεί - και μάλιστα πολύ νωρίς στη ζωή τους».





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.