Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τι κρύβεται κάτω από τους πάγους της Γροιλανδίας;

Bookmark and Share

Η παγωμένη Γροιλανδία καλύπτει περίπου 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάγου, ωστόσο, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες, σε αντίθεση
με την Ανταρκτική, η Γροιλανδία, κάτω από το τεράστιο στρώμα πάγου δν διαφέρει σε τίποτα από την... Αριζόνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο  τεύχος του περιοδικού Science, αποκαλύπτει ότι σε αντίθεση με το στρώμα πάγου που καλύπτει την Ανταρκτική και στηρίζεται σε πολυάριθμες λίμνες , οι πάγοι της Γροιλανδίας καλύπτουν απλώς ένα γιγαντιαίο φαράγγι σχεδόν διπλάσιο απ το Γκραν Κάνιον της Αριζόνα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαράγγι έχει βάθος 800 μέτρα και μήκος750 χιλιόμετρα και, όπως προέκυψε από την έρευνα, δημιουργήθηκε από ένα σύστημα ποταμών στη σκληρή επιφάνεια του υπόβαθρου της Γροιλανδίας.

Το φαράγγι, όπως αναφέρεται στην έρευνα, αποτελεί τμήμα ενός οργανωμένου συστήματος κοιλάδων που μεταφέρει το νερό απ τους λιωμένους πάγους μακριά από το στρώμα πάγου που καλύπτει την περιοχή και το διοχετεύει προς τα παράκτια φιόρδ που συνδέονται με τον Αρκτικό Ωκεανό.

Ο Τζοναθαν Μπάμπερ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής φυσικής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στ Βρετανία αναφέρει ότι το φαράγγι προϋπήρχε των πάγων. Πριν η γη παγώσει εντελώς, τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια χρόνια πριν, τα νερά διάβρωσαν το βραχώδες υπόστρωμα δημιουργώντας το συγκεκριμένο φαράγγι. Από τότε , τα χαρακτηριστικά του εδάφους έχουν μείνει ανέπαφα κάτω απ τους παγετώνες.

Οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών έχουν μετρήσει τα βάθη του φαραγγιού χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σύστημα ραντάρ. Ο Μπάμπερ και η ομάδα του συνέταξαν τα στοιχεία των ραντάρ, περισσότερα απ τα οποία προέρχονταν από τη NASA και δημιούργησαν μία ολοκληρωμένη εικόνα για το τι βρίσκεται κάτω από το στρώμα πάγου που καλύπτει τη Γροιλανδία.

Η Γροιλανδία είναι παγωμένη εδώ και περίπου 3,5 εκατομμύρια χρόνια, και θα παραμείνει έτσι για χιλιάδες ακόμα. Όμως, λόγω της συνεχούς αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη , είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε ακριβώς οι πάγοι της γης θα λιώσουν εντελώς . Η κατανόηση του τι συμβαίνει με το νερό που χάνεται από τους πάγους, θα είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη, το λιώσιμο των παγετώνων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.