Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Κωδικός '180' - Ο Σαμαράς, ο Τσίπρας, η προεδρική εκλογή

Bookmark and Share

Με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρική εκλογή και -κυρίως- στη διαμόρφωση εκείνων των όρων που θα του επιτρέψουν να βρει, εύκολα ή δύσκολα, τις υπογραφές 180
βουλευτών για να εκλέξει νέο Πρόεδρο από την παρούσα Βουλή και να ξεπεράσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «κινείται» ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει ότι «πολλά» σε ό,τι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις που συνδέονται ευθέως με τις πολιτικές θα «παιχθούν» τις επόμενες 30 ημέρες, επιλέγει να δώσει έμφαση σε δύο κρίσιμα ζητήματα:
1. Στην προώθηση διορθωτικών κινήσεων στον τομέα της φορολογίας
2. Στην αλλαγή των σχέσεων της κυβέρνησής του με την τρόικα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την επιμονή του να περιοριστεί η παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εάν αυτοί οι δύο στόχοι επιτευχθούν, τότε οι όροι στο «πολιτικό παιχνίδι» στο εσωτερικό της χώρας θα αλλάξουν και το πιθανότερο είναι σχετικά σύντομα η ΝΔ να ανακτήσει το δημοσκοπικό προβάδισμα. Η πρωτιά στις μετρήσεις, σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα οδηγήσει εύκολα στον επανακαθορισμό της στάσης πολλών ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και στελεχών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ και σε μια τέτοια περίπτωση η επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας είναι απολύτως εφικτή. Αυτή ακριβώς την ανάλυση έκανε και προ ολίγων εβδομάδων ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος έθεσε ως προϋπόθεση την αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που ακολουθείται.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 30 Αυγούστου θα δει για τρίτη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες τον κ. Ζ. - Κ. Γιούνκερ, θεωρεί ότι μπορεί να πετύχει αυτούς τους δύο σημαντικούς στόχους. Εχει ως «όπλα» το πρωτογενές πλεόνασμα, την προώθηση -έστω και με πιο αργούς ρυθμούς- των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την αλλαγή του κλίματος στις Βρυξέλλες μετά την ανάδειξη του κ. Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει και άλλα εμπόδια που αφορούν κυρίως αυτή κάθε αυτή την εφαρμογή του προγράμματος. Για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων μέτρων, ενώ παράλληλα επισημαίνουν στους συνομιλητές τους ότι θα πρέπει να αποφευχθεί και περαιτέρω δημοσιονομική πίεση, κυρίως στον τομέα των ασφαλιστικών ταμείων.
Το πρόβλημα που αμέσως καλείται να λύσει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τα λάθη το προηγούμενο διάστημα οδήγησαν σε μία άνευ προηγούμενου αναστάτωση στο εσωτερικό τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βρει λύσεις και, πέραν από τις διορθώσεις που έχει ήδη προαναγγείλει στο θέμα των αντικειμενικών αξιών των οικοπέδων, επιδιώκει να αυξήσει τις δόσεις. Χθες ζήτησε με έγγραφό του προς τη Eurostat να επιτραπεί οι δόσεις και πέραν του προσεχούς Φεβρουάριου να προσμετρηθούν στο οικονομικό έτος 2014
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τοπίο σε όλα αυτά τα ζητήματα θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Η τρόικα θα έχει δείξει τις προθέσεις της από το ραντεβού στο Παρίσι στις 3 Σεπτέμβρη, η Αθήνα θα έχει θέσει τη δική της ατζέντα και θα υπάρξουν ανεξάρτητοι βουλευτές που θα κληθούν να τοποθετηθούν, ξεκάθαρα πλέον, επί της προεδρικής εκλογής. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βιάζονται να πάρουν τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα θέματα, καθώς θέλουν να γνωρίζουν αμέσως την αφετηρία από την οποία ξεκινούν την πορεία τους σε ένα «θερμό» φθινόπωρο.
Το παζλ
Συνολικά 25 βουλευτές έχουν μετακινηθεί από τα κόμματα με τα οποία εκλέχθηκαν στη Βουλή από το 2012 μέχρι σήμερα. Πέντε βουλευτές που εκλέχθηκαν με τη ΝΔ ανήκουν σήμερα στην Κ Ο των ανεξάρτητων δημοκρατών βουλευτών ή στους ανεξάρτητους, μεταξύ των οποίων οι κ. Ν. Νικολόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Ν. Κακλαμάνης Γ. Κασαπίδης και Γ. Σταυρογιάννης, οι οποίοι διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αφού διαχώρισαν τη θέση τους σε θέματα που αφορούσαν την εφαρμογή του Μνημονίου και διαχώρισαν τη θέση τους σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τέσσερις βουλευτές τέθηκαν κατά τη διάρκεια της διετίας εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας λόγω διαφωνιών με την πολιτική του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι κ. Μ. Ανδρουλάκης, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τσάγκρη.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας το κόμμα Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα και αποχώρησε από την ΚΟ του κόμματος με τον βουλευτή Χρ. Αηδόνη.
Σήμερα συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Ελιάς και συμμετέχει στην κυβέρνηση ως υπουργός Παιδείας. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες αποχώρησαν επτά βουλευτές λόγω διαφωνιών με την ηγεσία του κόμματος (Γ. Νταβρής, Κ. Γιοβανόπουλος, Χ. Γιαταγάνα, Ι. Κουράκος, Ι. Μίκα, Β. Καπερνάρος). Τέλος από τη ΔΗΜΑΡ έχουν διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος οι Οδ. Βουδούρης, Π. Μουτσινάς και Γ. Μιχελογιαννάκης που συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσφάτως ο Γρ. Ψαριανός. Επίσης έχουν ανεξαρτητοποιηθεί η Κατερίνα Μάρκου και ο Βασίλης Οικονόμου.
ΣΕΝΑΡΙΟ 1
Το «χαρτί» του Φώτη Κουβέλη και οι μπαλαντέρ
Με μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φ. Κουβέλη θα μπορούσε να συγκεντρώσει 162 βουλευτές (125 από τη ΝΔ, 27 από το ΠΑΣΟΚ, τους κ. Λοβέρδο και Αηδόνη, την υποστήριξη των ανεξάρτητων Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανό και Κατερίνα Μάρκου), με την υπόθεση ότι το σύνολο της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την υποψηφιότητα. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται ακόμα 12 βουλευτές και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν τη στήριξή τους από τον χώρο των ανεξάρτητων οι κ.κ. Μ. Ανδρουλάκης (προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ), Β. Καπερνάρος, Γ. Νταβρής, Μ. Γιαταγάνα, Ι. Κουράκος και Μ. Ιατρίδη (προέρχονται από τους ΑΝΕΛ), οι κ. Νικολόπουλος, Πολύδωρας και Ν. Κακλαμάνης μαζί με τους κ. Σταυρογιάννη και Κασαπίδη (προέρχονται από τη ΝΔ) καθώς και οι κ. Χαϊκάλης και Π. Μελάς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ.
ΣΕΝΑΡΙΟ 2
Το σταυρόλεξο για άθροισμα χωρίς τη ΔΗΜΑΡ
Στην περίπτωση που ένας αριθμός 4-6 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ δεν προσφέρουν τη στήριξή τους σε μία υποψηφιότητα που θα καταθέσουν τα κόμματα της κυβέρνησης, τότε με δεδομένη τη στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και των κ. Λοβέρδου και Αηδόνη, καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου και Γρ. Ψαριανού (σύνολο 162-164) απαιτείται και ένας αριθμός 16-18 βουλευτών για να συμπληρωθούν οι απαραίτητες 180 ψήφοι.
Εκτός των ανεξάρτητων βουλευτών, που υπολογίζονται περίπου σε 10 αυτοί που θα μπορούσαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους για να συμπληρωθούν οι 180, απαιτούνται ακόμα 6-8 βουλευτές που αναμένεται να προέρχονται από την κοιτίδα των βουλευτών των ΑΝΕΛ.
ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ
Επιστρέφει στη ΝΔ και ο Καρατζαφέρης
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες που θα οδηγήσουν στη συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΛΑΟΣ, για την επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη στη ΝΔ, στο κόμμα στο οποίο γεννήθηκε πολιτικά και υπηρέτησε πολλές δεκαετίες. Ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε εμμέσως με δηλώσεις του (Mega), την Τετάρτη, ότι η συμφωνία σε επίπεδο κορυφής είναι ορατή πλέον, αν και δεν προσδιόρισε τον χρόνο κατά τον οποίο θα «κλειδώσει» το όλο θέμα. «Εγώ θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να μην αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά καταστροφικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση που του είχε απευθύνει νωρίτερα την ίδια ημέρα ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ο οποίος με τη σειρά του προφανώς μετέφερε το κλίμα που υπάρχει για τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος διατηρεί με τον πρωθυπουργό καλή προσωπική σχέση, λειτούργησε πάντοτε παραταξιακά και το ίδιο αναμένεται να πράξει και τώρα. Ωστόσο, την τελική - επίσημη πρωτοβουλία αναμένεται να λάβει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, εφόσον οι διεργασίες ολοκληρωθούν, θα «σφραγίσει» τη νέα περίοδο στις σχέσεις της ΝΔ με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ με μία συνάντηση που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Καρατζαφέρη.
Η κίνηση αυτή, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος», εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για την αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη θα έχουν «κλειδώσει» οι αποφάσεις για τις διορθωτικές κινήσεις που θέλει να πετύχει κυρίως στο πεδίο φορολογίας και αυτό το γεγονός θα σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Με αφορμή τις θετικές αυτές εξελίξεις, θα μπορέσει πιο εύκολα να απευθύνει -και μέσα από την Εθνική Συνδιάσκεψη που θα συγκαλέσει- προσκλητήριο συστράτευσης προς τους πολιτικούς φορείς αλλά και τα πρόσωπα που κινούνται γύρω από τη ΝΔ, θέτοντας ως «κοινό στοίχημα» την ανάπτυξη της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το βασικό μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως «οι παλιές ταμπέλες μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δεν υπάρχουν πια» και πως τώρα οι πολιτικές δυνάμεις χωρίζονται σε εκείνες που επιδιώκουν την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση και σε εκείνες που θέλουν τη στασιμότητα και το τέλμα».
Γιάννης Σαραντάκος

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.