Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Πιο υγιείς οι νευρωτικοί;

Bookmark and Share

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rochester θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα μας επηρεάζουν
την υγεία μας. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η νευρωτική συμπεριφορά σε συνδυασμό με την ευσυνειδησία θα μπορούσε να λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία μας, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο!


Οι ευσυνείδητοι χαρακτηρίζονται από καλή οργάνωση, υπευθυνότητα και εργατικότητα. Οι νευρωτικοί άνθρωποι χαρακτηρίζονται από κυκλοθυμική διάθεση, νευρικότητα και μαχητικότητα, γνωρίσματα που συσχετίζονται με επιθετικότητα, κατάθλιψη, κάπνισμα και αλκοόλ.


Και όμως, η έρευνα αυτή, που διεξήχθη σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι με μέτρια ή υψηλά επίπεδα ευσυνειδητότητας και νευρωτικής συμπεριφοράς είχαν την τάση να έχουν χαμηλότερες τιμές ενός μορίου πρωτεΐνης (IL-6, ιντερλευκίνη 6). Τα υψηλά επίπεδα του IL-6 είναι ενδεικτικά φλεγμονής και σχετίζονται με χρόνιες νόσους, όπως τα καρδιαγγειακά, το εγκεφαλικό, το άσθμα, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.


Σύμφωνα με την έρευνα  οι άνθρωποι που είναι νευρωτικοί αλλά και ευσυνείδητοι τείνουν να έχουν ικανοποιητικό βάρος και λιγότερα χρόνια προβλήματα υγείας. Οι εξηγήσεις των ειδικών για αυτόν τον παράξενο συνδυασμό ψυχολογικών χαρακτηριστικών που προάγουν την υγεία είναι ότι μάλλον οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπεύθυνη συμπεριφορά όσον αφορά στην υγεία τους, δεν παίρνουν ρίσκα και απευθύνονται εγκαίρως στον γιατρό, όταν έχουν ανησυχητικά συμπτώματα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.