Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Επέστρεψε στη Γη ύστερα από διαστημική αποστολή μυστήριο

Bookmark and Share

Επειτα από 674 ημέρες στο Διάστημα εκτελώντας μια διαστημική αποστολή που καλύπτεται με πέπλο μυστικότητας, το αμερικανικό διαστημόπλανο X-37B της
Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεψε στη Γη. Προσγειώθηκε την Παρασκευή στη βάση Βάντενμπεργκ στην Καλιφόρνια μετά από «εκτέλεση πειραμάτων στο Διάστημα», σύμφωνα με την εξαιρετικά λακωνική ανακοίνωση του στρατού. Τα πειράματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο «επιχείρησης για την ανάπτυξη τεχνολογιών επαναχρησιμοποίησης διαστημοπλάνων», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η επίσημη αυτή εκδοχή περί «πειραμάτων» και δοκιμών τεχνολογιών (γενικώς και αορίστως) δεν έπεισε σχεδόν κανέναν, ενώ και το γεγονός ότι στην αποστολή που ολοκλήρωσε εμπλέκονται αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι άγνωστες στο κοινό, στάθηκαν αρκετά για να πυροδοτήσουν πλήθος σεναρίων: ένα από τα... δημοφιλέστερα, θέλει το X- 37B να παρακολουθούσε δορυφόρους άλλων κρατών, όπως της Ρωσίας, της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Guardian, που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, η αποστολή εντάσσεται στον νέο -τεχνολογικό- πόλεμο ανάμεσα στα κράτη και στις υπηρεσίες κατασκοπείας.

Σύμφωνα με άλλο... κατασκοπευτικό σενάριο, στόχος της παρακολούθησης ήταν ο διαστημικός σταθμός της Κίνας ή σύμφωνα με άλλους, το διαστημόπλοιο είχε ως αποστολή να εντοπίσει εξωγήινες μορφές ζωής.

Το X-37B είναι ένα εκ των δύο διαστημοπλάνων που κατασκεύασε η Boeing για λογαριασμό της αμερικανικής αεροπορίας. Εχει ύψος 3 μ. και άνοιγμα φτερών 4,5 μ., ενώ ζυγίζει περίπου 4 τόνους. Είναι εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την κίνηση και την επαναφόρτισή του.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, πάντως, προανήγγειλε και τέταρτη αποστολή από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα το επόμενο έτος.












0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.