Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Γιατί οι νύφες φοράνε λευκά; Μία παράδοση 180 χρόνων

Bookmark and Share

Ο γάμος είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή κάθε γυναίκας, με την ίδια να γίνεται βασίλισσα για μια μέρα, μέσα στο εντυπωσιακό λευκό της νυφικό. Ωστόσο, παρόλο που το άσπρο είναι στενά
συνδεδεμένο με τους
γάμους, τα νυφικά δν ήταν πάντα λευκά.

Η παράδοση προέρχεται απ τη Βικτοριανή εποχή και συγκεκριμένα απ τν ίδια τη βασίλισσα Βικτορία, η οποία στον γάμο της με τν πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840, έφερε την «επανάσταση» στη γαμήλια μόδα.

Μέχρι τότε, στους βασιλικούς γάμους, οι νύφες δν φορούσαν λευκά, επιλέγοντας αντ 'αυτού βαριά χρυσοποίκιλτα φορέματα κεντημένα με λευκό και ασημί νήμα, ενώ το πιο δημοφιλές χρώμα για νυφικά φορέματα, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, ήταν το κόκκινο.

Οι νύφες στην Ευρώπη και την Αμερική, φορούσαν μία πληθώρα χρωμάτων εκτός από το κόκκινο, όπως το μπλε, το κίτρινο, αλλά και πιο «πρακτικά» χρώματα όπως το μαύρο, το καφέ και το γκρι

Η βασίλισσα Βικτορία, στον υπερπολυτελή γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840, ήταν η πρώτη νύφη που τόλμησε να φορέσει ολόλευκο δαντελένιο νυφικό.

Η φήμη του εντυπωσιακού αυτού γάμου, γρήγορα εξαπλώθηκε πέρα από τον Ατλαντικό, δημιουργώντας μόδα και τα επόμενα χρόνια όλη η αμερικανική και ευρωπαϊκή ελίτ ακολούθησε το παράδειγμά της.

Επειδή εκείνη την περίοδο, δεν υπήρχαν πλυντήρια και οι τεχνικές καθαρισμού ήταν περιορισμένες, τα λευκά φορέματα στους γάμους, ήταν μία ευκαιρία για επίδειξη πλούτου και υπεροχής μεταξύ της αφρόκρεμας. Ηταν ένας τρόπος για να δείξουν στον κόσμο ότι η οικογένεια της νύφης ήταν τόσο πλούσια, που η νύφη δε φοβόταν να επιλέξει ένα περίτεχνο φόρεμα που θα μπορούσε να καταστραφεί και να λερωθεί πολύ εύκολα.

Με το πέρασμα των χρόνων, η εθιμοτυπία υιοθέτησε ως παράδοση το λευκό φόρεμα, το οποίο σύντομα έγινε ένα δημοφιλές σύμβολο του γάμου, που έδινε «μια χροιά αθωότητας και σεξουαλικής αγνότητας».

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το λευκό φόρεμα ήταν το ένδυμα της επιλογής για τις ελίτ νύφες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ωστόσο, οι Βρετανίδες και Αμερικάνες της μεσαίας τάξης δεν υιοθέτησα πλήρως αυτή την τάση μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με την αύξηση της ευημερίας του 20ου αιώνα, η παράδοση του λευκού νυφικού εξαπλώθηκε και προστέθηκε η παράδοση του να φοράνε το φόρεμα μόνο μία φορά.

Οπως αναφέρει η ιστορικός Βίκι Χάουαρντ: «Αν η νύφη φορούσε λευκό στο 19ο αιώνα, ήταν αποδεκτό και ήταν επίσης πιθανό να φορέσει και πάλι το νυφικό της φόρεμα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.» Μάλιστα, ακόμα και η ίδια η Βασίλισσα Βικτορία ξαναφόρεσε το διάσημο λευκό δαντελένιο της φόρεμα κ σε άλλες κοσμικές εκδηλώσεις.

Η απεικόνιση των γάμων σε ταινίες του Χόλιγουντ, ιδιαίτερα αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βοήθησε στην παγίωση κ ομογενοποίηση του λευκού νυφικού ως «must» για κάθε γάμο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.