Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

15 χρόνια νεότεροι με λιγότερες θερμίδες;

Bookmark and Share


Αναρωτιέστε ποιο είναι το μυστικό της μακροζωϊας; Μην ψάχνετε άδικα, καθώς οι επιστήμονες φαίνεται πως έχουν τη λύση που ακούει στο όνομα: λιγότερες
θερμίδες. Περιορίστε επομένως τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και
σβήστε πολλά, πολλά κεράκια στις τούρτες των γενεθλίων σας…

Όχι, δεν θα σας συμβουλεύσουμε να αρχίσετε αυστηρή δίαιτα ακόμη δεν γυρίσατε καλά καλά από τις διακοπές. Απλά, θα σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα έρευνας του τμήματος Διατροφής και Γήρανσης του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας στη Ρώμη κ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, σύμφωνα με την οποία, ο θερμιδικός περιορισμός ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία.

Πώς λειτουργεί;

Η έλλειψη τροφής στον άνθρωπο, προκαλεί ένα είδος άγχους, που ενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με το μεταβολισμό μας. Τα γονίδια αυτά, επιβραδύνουν σημαντικά τις δραστηριότητες του οργανισμού, έτσι ώστε να τον εξαναγκάζουν σε «αποταμίευση» θερμίδων για να ανταπεξέλθει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κυττάρων λίπους, την πτώση των επιπέδων της γλυκόζης και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, ο θερμιδικός περιορισμός αποδείχθηκε ευεργετικός για την υγεία των χιμπατζήδων που συμμετείχαν. Οι επιστήμονες τους παρακολουθούσαν για 20 ολόκληρα και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Στους πρώτους, δίνονταν καθημερινά κανονικές μερίδες φαγητού. Στους δεύτερους, οι μερίδες είχαν υποστεί θερμιδικό περιορισμό. Το αποτέλεσμα ήταν η θνητότητα των πρώτων να αγγίξει το 50% ενώ των δεύτερων το 20%.

Λιγότερες θερμίδες, περισσότερα χρόνια ζωής

Και φυσικά, δεν μιλάμε για αυστηρή δίαιτα αλλά για μικρές διαφοροποιήσεις στο καθημερινό μας πιάτο που όμως κάνουν τη διαφορά. Δεν χρειάζεται να προσλαμβάνουμε καθημερινά 2.000 θερμίδες αναφέρουν οι επιστήμονες, μπορούσε άνετα να ζήσουμε και με 1.600. Και μάλιστα, αν ο θερμιδικός περιορισμός γίνει καθημερινότητα, τότε η καρδιά μας θα λειτουργεί σαν να είμαστε 15 χρόνια νεότεροι! Ακόμη το σκέφτεστε;



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.