Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Δώσε τις Πρώτες Βοήθειες σε 5 SOS καταστάσεις

Bookmark and Share


Τσίμπημα, πτώση, στραμπούληγμα, λιποθυμία... Συμβαίνουν συχνότερα από όσο φαντάζεσαι. Ο Abdul Rasheed Doad, διευθυντής εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πρώτων
Βοηθειών της Σιγκαπούρης, μας δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές.


Στραμπούληξες τον αστράγαλό σου ενώ φορούσες τακούνια.

Βήμα 1 Κάθισε αμέσως και βγάλε το παπούτσι σου.

Βήμα 2 Ακολούθησε τη μέθοδο RICE. Ξεκούρασε τον αστράγαλό σου και μην περπατάς ή στέκεσαι όρθια. Βάλε πάγο στην περιοχή (το πολύ για 20 λεπτά). Δέσε τον αστράγαλο με επίδεσμο για να του δώσεις υποστήριξη και να μειώσεις το πρήξιμο.

Βήμα 3 Τα παυσίπονα χάπια και τα τοπικά αναλγητικά gel μπορεί να μειώσουν τον πόνο. Μη φοράς τακούνια και μην περπατάς για μεγάλες αποστάσεις για 1 μήνα.


Πήγαινε στο γιατρό Εάν δεν ασκείς πίεση στον αστράγαλο, αλλά νιώθεις πόνο για πάνω από 3 ημέρες, πήγαινε στο νοσοκομείο για εξέταση. Η ακτινογραφία θα δείξει αν έχεις υποστεί ράγισμα.

Σου κάθισε κάτι στο λαιμό

Βήμα 1 Μην πιεις νερό. Προσπάθησε να διώξεις την τροφή βήχοντας.

Βήμα 2 Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις, να αναπνεύσεις ή να βήξεις, θα χρειαστεί να κάνεις την κίνηση Heimlich στον εαυτό σου. Πάρε μια καρέκλα με στρογγυλεμένη πλάτη και τοποθέτησέ τη λίγο πιο πάνω από τον αφαλό. Πρόσεξε να μην είναι κοντά στα πλευρά.

Βήμα 3 Σκύψε πάνω από την καρέκλα και σπρώξε το σώμα σου προς τα κάτω, σπρώχνοντας την κοιλιά προς τα μέσα. Αυτό θα δημιουργήσει αρκετή πίεση για να ωθήσει προς τα πάνω το διάφραγμα και να βγάλει τον αέρα από τους πνεύμονες, πετώντας προς τα έξω το εμπόδιο.


Πήγαινε στον γιατρό Εάν συνεχίζεις να πνίγεσαι, δείξε με νοήματα σε κάποιον να καλέσει ασθενοφόρο. Εάν ο ένοχος είναι ένα ψαροκόκαλο (αν και μπορεί να μην έχει φράξει τον αεραγωγό), θα σου το αφαιρέσει γιατρός.

Έχεις τάση λιποθυμίας

Βήμα 1 Ξάπλωσε αμέσως και σήκωσε τα πόδια ακουμπώντας τα σε καρέκλα. Αυτό βοηθά να επανέλθει η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Βήμα 2 Πιες ένα γλυκό ρόφημα, όπως χυμό πορτοκαλιού. Η ζαλάδα μπορεί να οφείλεται σε υπογλυκαιμία – ειδικά αν δεν έχεις φάει.

Πήγαινε στο γιατρό Εάν δε νιώθεις καλύτερα μετά την ξεκούραση, κάλεσε ασθενοφόρο. Οι συχνές ζαλάδες μπορεί να είναι επίσης ένδειξη χαμηλής πίεσης ή ήπιου εγκεφαλικού. Ζήτα ιατρική βοήθεια για να είσαι σίγουρη.

Σε τσίμπησε άγνωστο έντομο

Βήμα 1 Έλεγξε αν το κεντρί βρίσκεται ακόμη στο δέρμα σου. Μην το τραβήξεις προς τα έξω με τα δάχτυλα, γιατί μπορεί να εκκριθεί περισσότερο δηλητήριο στην πληγή. Χρησιμοποίησε την άκρη πιστωτικής κάρτας για να το αφαιρέσεις.

Βήμα 2 Πλύνε την περιοχή με νερό και σαπούνι. Δεν μπορείς να πιάσεις το έντομο, αλλά προσπάθησε να θυμηθείς πώς ήταν για να το περιγράψεις στο γιατρό σου.

Βήμα 3 Βάλε παγοκύστη στο τσίμπημα για να μειώσεις τη δυσφορία. Το πρήξιμο είναι σύνηθες, αλλά αν εμφανιστούν εξανθήματα σε άλλες περιοχές του σώματος ή αν πρηστεί η περιοχή γύρω από τα μάτια και τα χείλη, ίσως έχεις αλλεργική αντίδραση. Ζήτα ιατρική βοήθεια.

Πήγαινε στο γιατρό Εάν δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις ή νιώθεις έντονη ζαλάδα, ίσως παρουσιάζεις έντονη αλλεργική αντίδραση. Ο οξύς πόνος, ο αποχρωματισμός του δέρματος, ο κρύος ιδρώτας και ο αποπροσανατολισμός είναι κάποιες άλλες προειδοποιητικές ενδείξεις.

Έπεσες από τις σκάλες

Βήμα 1 Μη σηκωθείς αμέσως. Περίμενε λίγο και προσπάθησε να δεις αν έχεις έντονο πόνο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή, ιδιαίτερα στο κεφάλι, στον αυχένα ή στην πλάτη.

Βήμα 2 Έλεγξε για σπασίματα ή κατάγματα – πονούν πολύ, ακόμη και με το απαλό άγγιγμα. Μπορεί να υπάρχει αποχρωματισμός στο δέρμα γύρω από την περιοχή. Εάν ένα κόκαλο έχει κάταγμα, βάλε ένα νάρθηκα (ένα ξύλο, ένα χαρτόνι, μια τυλιγμένη εφημερίδα ή οτιδήποτε σκληρό) κάτω από την περιοχή του κατάγματος για το υποστηρίξεις. Χρησιμοποίησε επίδεσμο για να μη μετακινηθεί περισσότερο το κόκαλο. Πήγαινε σε γιατρό αν υποψιάζεσαι ότι πρόκειται για κάταγμα.

Βήμα 3 Εάν αιμορραγείς, πίεσε την πληγή με ύφασμα ή γάζα.

Πήγαινε στο γιατρό Εάν ο πόνος χειροτερεύει με την παραμικρή κίνηση, φώναξε για βοήθεια και ζήτα από κάποιον να καλέσει ασθενοφόρο. Μπορεί να έχεις τραυματισμό στο κεφάλι αν υποφέρεις από ζαλάδα, τάση για έμετο, υπερβολική υπνηλία, ναυτία και μούδιασμα στα άκρα.











0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.