Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Η γροθιά μας δείχνει πόσο θα ζήσουμε!

Bookmark and Share

Ερευνητές από την Αυστρία διαπίστωσαν ότι η γροθιά μας αποτελεί ένδειξη για το πόσο γρήγορα γερνάμε και εν τέλει πόσο αναμένεται να ζήσουμε.
Αυτό το παράδοξο «διαγνωστικό εργαλείο» αποκαλύπτει
την πραγματική ηλικία του οργανισμού μας και μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για τν κατάσταση της υγείας μας.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, οι ερευνητές αναφέρουν πως η δύναμη της λαβής μπορεί να φανερώσει ποιες πληθυσμιακές ομάδες γερνούν ταχύτερα από άλλες.

«Στόχος μας ήταν να υπολογίσουμε πόσο γρήγορα γερνούν οι διαφορετικές υπο-ομάδες του πληθυσμού», δηλώνει ο επικεφαλής της μελέτης Serguei Scherbov απ το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA).

«Αν μια υπο-ομάδα γερνά ταχύτερα απ μια άλλη πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.»

Ο Scherbov και ο συνάδελφός του Warren Sanderson πραγματοποίησαν συστηματική ανάλυση 50 παλαιότερων μελετών από όλο τον κόσμο προκειμένου να διαπιστώσουν αν η δύναμη της λαβής είναι ενδεικτική της υγείας μας τώρα κ στο μέλλον.

Η δύναμη της γροθιάς είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί και αποτελεί βασικό δείκτη σε δεκάδες επιστημονικές μελέτες.

Τα αποτελέσματα της επισκόπησης έδειξαν ότι η δύναμη της λαβής σχετίζεται άμεσα με τους βιολογικούς δείκτες γήρανσης όπως η θνησιμότητα, η αναπηρία, η νοητική κατάπτωση και η ικανότητα να αναρρώνουμε από μια ασθένεια ή ένα τραυματισμό.

Ένα παράδειγμα που δίνουν οι ερευνητές είναι μεταξύ δύο γυναικών 65 και 69 ετών οι οποίες έχουν την ίδια δύναμη στα χέρια. Αφού οι δύο γυναίκες έχουν ίδια δύναμη αλλά διαφορετική ηλικία, η μία εκ των 2 γερνά με ταχύτερο ρυθμό.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.